Üks protsent ehitusrahast suunatakse kunsti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kunst jõuab uuest aastast palju enam avalikku ruumi.
Eesti kunst jõuab uuest aastast palju enam avalikku ruumi. Foto: Sille Annuk

Riigikogu võttis vastu kunstiteoste tellimise seaduse, mille alusel suunatakse tulevast aastast alates riigieelarves avalike ehitiste investeeringuteks ettenähtud rahast üks protsent kunstiteoste tellimiseks.

«See seadus väljendab täiesti uut riigipoolset hoiakut kultuurivaldkonna suhtes, luues ka märkimisväärse toetusvõimaluse meie kunstnikele,» ütles kultuuriminister Laine Jänes.

Seaduses on sätestatud, kuidas ja mis viisidel avalik võim kunsti tellib, et see toetaks uute kunstiteoste loomist ja võimaldaks neid parimal moel siduda ehitatava hoonega.

Kunstiteos valitakse välja ideekonkursi käigus, kusjuures kaks kolmandikku žürii liikmetest peavad kuuluma kujutava või rakenduskunsti alal tegutsevasse loomeliitu. Erialaspetsialistide kaasamine on vajalik, et tagada ideekonkursi tulemusena tellitavate teoste kunstiline kvaliteet ja sobivus hoonesse.

Kunstiteoste sihttellimine ja sellesisuliste programmide praktika on kogu Euroopas – näiteks Hollandis, Iirimaal, Suurbritannias aga ka mujal maailmas rakendatud ja laialt tuntud juba aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles