New Yorgis tuleb ajalooline kontsert

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA turnee eel: hetk Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri eilsest proovist, juhatab Tõnu Kaljuste.
USA turnee eel: hetk Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri eilsest proovist, juhatab Tõnu Kaljuste. Foto: Toomas Tatar

Mai lõpus ja juuni alguses esitavad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester USAs Arvo Pärdi loomingut, dirigendiks Tõnu Kaljuste. Washingtoni ja New Yorgi maailmakuulsates saalides toimuvatel kontsertidel osaleb ka helilooja ise.

USA turnee initsiaatoriks on Ameerikas tegutsev Püha Vladimiri Õigeusu Teoloogia Seminar, kes andis 18. mail Arvo Pärdile pidulikult audoktori tiitli vaimuliku muusika alal. Kui kolm aastat tagasi hakati seminaris kontserte planeerima, soovis helilooja, et tema loomingut esitaksid Eesti interpreedid Tõnu Kaljuste juhatamisel.

Turnee olulisim kontsert toimub järgmisel laupäeval, 31. mail New Yorgi hinnatuima ja ka maailma kõige prestiižikamate kontserdipaikade hulka kuuluva Carnegie Halli peasaalis, mis kannab Isaac Sterni nime. Kontsert on ajalooline seetõttu, et kunagi varem pole selles majas korraga kokku saanud Eesti muusika, Eesti esitajad ja Eesti dirigent.

Tõnu Kaljuste sõnul on seda seni takistanud põhjus tehniline. Nimelt on koori varasemaid USA esinemisi organiseerinud agentuur New World Classics, kes teeb koostööd hoopis Lincolni keskusega. «Võrreldes varasemate New Yorgi külastustega tuleb see kontsert väga eriline,» kinnitas ka Kaljuste.

2800 kuulajat mahutavas Carnegie Hallis tulevad ettekandele Arvo Pärdi «Fratres» (viiulisolist Harry Traksmann), «Aadama itk», «Cantus Benjamin Britteni mälestuseks», «Te Deum» ja «Salve Regina».

Eilse seisuga oli võimalik sellele kontserdile osta ainult üksikuid pileteid, uhke saali põrandal asuvate toolikohtade hinnaks on 105–130 dollarit, odavamad rõdukohad on juba välja müüdud. Carnegie Halli kontserdil osaleb ka kultuuriminister Urve Tiidus.

Turnee läheb lahti 27. mail, kui meie koor ja orkester astuvad üles USA tihedaima kavaga etenduskunstide hoones, Washingtoni John F. Kennedy keskuse 2400-kohalises peasaalis. Kontserdil on peaaegu sama kava, mis Carnegie Hallis.

Tegu on tuuri kõige keerulisema esinemisega: kuna kuulajatele on sissepääs prii, pole võimalik publikuhuvi ennustada. Ka ei pruugi Kennedy keskuse kontsertidel käiv publik istuda algusest lõpuni ühe koha peal, vaid võib esinemise ajal ringi saalida.

Kontsert, mida tuleb kuulama ka samal ajal USAs visiidil olev president Toomas Hendrik Ilves, kuulub Kennedy keskuse tasuta kontsertide sarja «Millennium».  

29. mail kõlab Washingtonis Phillips Collectioni muuseumis Tallinna Kammerorkestri kammeransambli esituses esmaettekandes Pärdi teose «My Heart’s in the Highlands» uus versioon aldile (Iris Oja), klaverile (Marrit Gerretz-Traksmann, viiulile (Harry Traksmann), vioolale (Laur Eensalu) ja tšellole (Leho Karin). Sarja «Euroopa väljapaistvad heliloojad» kuuluval kontserdil kuuleb veel teisigi Pärdi teoseid, näiteks «Für Alina», «Spiegel im Spiegel» ja «Mozart-Adagio».

1921. aastal asutatud muuseum on esimene Ameerika nüüdiskunsti muuseum, selle seinu kaunistavad Henri Matisse’i, Pablo Picasso, Mark Rothko jpt klassikute tööd. «Väga tore on esineda kohas, kus sind ümbritseb maailma parim kunst. Selliseid kontserdisaale pole just palju,» rõõmustas Tallinna Kammerorkestri intendant Kaido Kelder.

Neljast kontserdist koosnev turnee lõpeb 2. juunil, kui Eesti Filharmoonia Kammerkoor esineb a cappella kontserdiga New Yorgis Metropolitani kunstimuuseumis, kavas Pärdi «Kanon Pokajanen». Kontsert kantakse üle ka Q2Musicu veebikanalil q2music.org.  

Pärdi autorikontsertidega paralleelselt leiavad aset tema muusikale pühendatud arutlusõhtud. 28. mail on üks selline George Washingtoni ülikoolis ja seda viivad läbi ülikooli muusikaosakonna juhataja Douglas Boyce ning Püha Vladimiri Õigeusu Teoloogia Seminari teoloogiaprofessor Peter Bouteneff.

Metropolitani kunstimuuseumis on 11. juunil veel loenguõhtu pealkirjaga «Spirit in Sound and Space: A Conversation Inspired by Arvo Pärt», milles püütakse avada Pärdi muusika vaimset sisu ja seda, kuidas erinevad ruumid võivad mõjutada muusika tajumist.

Ettekannetega esinevad Montreali neuroloogiainstituudi neuroteadlane Robert Zatorre, arhitekt Steven Holl ja teoloogiaprofessor Peter Bouteneff. Õhtu kuulub  Metropolitani muuseumi loengusarja «Spark».

Täna aga annavad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester kontserdi Tartu Ülikooli aulas, kus esitatakse Washingtonis Kennedy keskuses ettekandele tulevat kava. See kontsert on juba välja müüdud.

USA kontserdituur

•    Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste juhatusel esinevad USAs 27. maist 2. juunini.

•    Esinemispaikadeks on Washingtonis asuvad John F. Kennedy keskus ja Phillips Collectioni muuseum ning New Yorgis asuvad Carnegie Hall ja Metropolitani kunstimuuseum.

•    Kavas on Arvo Pärdi looming.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles