Galerii: NO99 dramaturg sai noore kultuuritegelase preemia

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna andis riigipea Toomas Hendrik Ilves Teater NO99 dramaturg Eero Epnerile presidendi kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia ning eripreemia galerist Olga Temnikovale.

«Eero Epner, teie mitmekülgsus on muljetavaldav: tunnete end võrdväärselt hästi nii teatri- kui kunstimaailmas, kirjutate ja õpetate. Teie teravad teatritekstid kõnetavad ja panevad mõtlema,» märkis president Ilves ja lisas: «Teieta ei oleks Teater NO99 selline, nagu seda praegu tuntakse. Usun, et Eero on üks neid noori kultuuritegelasi, kes on Eesti kultuuripilti viimase kümne aasta jooksul kõige enam mõjutanud,» ütles riigipea.

President tänas ka eripreemia pälvinud galeristi Olga Temnikovat Eesti kaasaegse kunsti tutvustamise eest nii kodu- kui ka välismaal. «See ei ole lihtne töö, võiks isegi öelda, see on vägilase töö, mis sul on elegantse kergusega õnnestunud. Siin on vaja loomingulisust, tundlikkust ja taiplikkust. Selline  kutsumus on kaasa sündinud anne, mida ei ole võimalik lihtsalt ära õppida,» ütles president Ilves.

Teater NO99 dramaturg Eero Epner nentis oma sõnavõtus, et noore kultuuritegelase preemia on tunnustus mitte ühe inimese individuaalsele loomingule, vaid kiitus kollektiivsele tahtele ja pingutusele. «Teatris on võimatu midagi üksi teha,» lisas ta.

Galerist Olga Temnikova sõnul on tema kolleegide seas palju tublisid kaasaegse kunsti tutvustamisega seotud inimesi, kes kõik oleks taolist tunnustust väärt.

Tartu Ülikoolis kunstiajaloo eriala cum laudega lõpetanud Eero Epner on 2005. aastast Teater NO99 dramaturg ning 2010. aastast EMTA lavakunstikoolis kunstiajaloo ja dramaturgia õppejõud.

Eripreemia pälviv galerist Olga Temnikova on Eesti avalikkusele tuntud eelkõige Eesti kaasaegse kunsti propageerijana.  

Noore kultuuritegelase preemia, 5000 eurot, on mõeldud 35-aastasele või nooremale Eesti päritolu kultuuritegelas(te)ele, kelle kunstilised saavutused on leidnud laialdast tunnustust või kelle looming ning kunstiline tegevus on oluliselt kaasa aidanud Eesti ja tema kultuuri tutvustamisele maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles