Kaspar Jancis teeb Riias tsirkust

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Multitalent Kaspar Jancise loominguline haare üha laieneb – nüüdsest kuulub sinna ka tsirkuselavastamine.

Tema väljamõeldud, kujundatud ja lavastatud «Viktor ja kollane kera» tuleb täna õhtul välja Euroopa kultuuripealinnas Riias, kus seda esitavad tsirkus Folie ja ansambel Kriminaalne Elevant.

«Tsirkus on mulle alati südamelähedane olnud ja pealegi seisab uus tsirkus animatsioonile lähemal kui ükski teine kunstiliik,» ütles Jancis, kes põhiametilt on animafilmirežissöör.

«Viktor ja kollane kera» räägib tavalisest ametnikust, kes päeval töötab ja öösel oma töö mõttetusest tulenevat depressiooni pudelisse uputab. Päikesega kohtub ta ainult oma unistustes. Jancis ise nimetab seda kellal põhineva ühiskonna koondportreeks.

Tegevus keerleb ümber visuaalselt efektse suure metallkonstruktsiooni, mille tipus ripub reformpõhjaga voodi. Lavastus on akrobaatiline, kasutatakse ka žongleerimist ja klounaadi. Koreograafia on loonud Kaja Lindal.

Kaasa teevad Folie artistid Kaupo Pilder, Ireen Peegel, Maarja Roolaht, Grete Gross ja Lizeth Valme. Kaks viimast õpivad praegu Soomes Lahti tsirkusekoolis professionaalseks artistiks.

Eestis saab seda loodetavasti näha talvel.

Riia Kongresside keskuse ees mängitav lavastus kuulub nüüdistsirkuse- ja tänavateatrifestivali RE RE Riga programmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles