«Kertu» pääses Euroopa Filmiakadeemia valikusse

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Film «Kertu»
Film «Kertu» Foto: arhiiv

Euroopa Filmiakadeemia nimetas 50 mängufilmi, mille seast hakatakse valima Euroopa filmiauhindade eri kategooriate nominente - teiste hulgas on üle mitme aasta valikusse mahtunud ka üks Eesti film, Ilmar Raagi «Kertu».

Saavutatut ei maksa alahinnata, sest konkursile saadetakse sadu filme ja Eesti ei kuulu nende 20 riigi sekka, kelle esitatud linateos pälviks nimekirjas automaatselt ühe koha. Otsustajaks on ekspertkomisjon, kust käivad läbi kõik ülejäänud filmid, mis konkursile saabuvad.

Lähiajal jõuab 50-filmiline valik juba akadeemia liikmete ette, keda on kokku üle 3000 ja kes nimetavad parima filmi, režissööri, mees- ja naisnäitleja ning stsenaristi nominendid.

Ülejäänud kategooriate nominendid valib seitsmeliikmeline ekspertkomisjon. Nimekiri avalikustatakse 8. novembril.

Eestist kuulub Euroopa Filmiakadeemiasse 20 inimest.

50-filmilises valikus on hulk tuntud filme, näiteks vendade Dardenne´ide «Kaks päeva, üks öö», Jean-Luc Godard´i «Hüvasti, keel», Andrei Zvjagintsevi «Leviathan», Andrzej Wajda «Walesa», Mike Leigh´ «Hr Turner», aga ka näiteks Lars von Trieri «Nümfomaani» mõlema osa režissööriversioon. Soomet esindab Pirjo Honkasalo «Betooniöö», kus mängib ka Juhan Ulfsak.

Eelmine Eesti film, mis akadeemia valikusõela läbis, oli 2010. aastal Veiko Õunpuu «Püha Tõnu kiusamine».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles