Neeme Järvi meistrikursus lööb Pärnu suvise kultuurielu kihama

Silja Joon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Järvi pulbitses Pärnus esmaspäeval oma meistrikursust tutvustades energiast.
Neeme Järvi pulbitses Pärnus esmaspäeval oma meistrikursust tutvustades energiast. Foto: Peeter Langovits

Pärnu kontserdimajas algas esmaspäeval kahenädalane Neeme Järvi meistrikursus, millest võtab osa 17 noort dirigenti 14 riigist, USAst Uus-Meremaani.


Maestro ise on Pärnus viibinud juba enam kui kaks nädalat, palju meres ujunud, aga ka lastelastega tegelenud – tuttavasse Tervise sanatooriumi omanimelisse tuppa jõudes tunneb ta iga kord, nagu astuks sisse koduuksest.

«Isegi kui linna peal on suur lärm, on minu toas alati vaikus. Vaatad aknast otse merele. See on väga hea koht. Oleme harjunud Florida palavusega. Seal on alati palav ja augustis veel palavam kui praegu Pärnus.

Seal pole puid ja kaunist loodust, on ainult ookean. Nüüd on ka ookean naftaga ära reostatud. Parem on Pärnusse tulla,» rääkis rõõmsas meeleolus kursuslasi tervitama tulnud Järvi.
Kursuslaste seas on ka üks Järvide dünastia liige – Madis Järvi. «Minu pojad Paavo ja Kristjan on juba kuulsad dirigendid. Meil on vaja kasvatada järeltulevat põlve,» lausus Neeme Järvi naljaga pooleks.

Koos Järviga juhendab noori dirigente Ameerikas tegutsev Leonid Grin, kes on ka Paavo Järvi õpetaja. Praktikaorkestreid on kaks, Pärnu linnaorkester ja Üle-eestiline Noorte Sümfooniaorkester.
Nädala lõpus liitub meistrikursusega veel 60 meie paremat noort keelpillimängijat – lahti läheb noorte orkestri- ja keelpillikursus.

Peale selle leiab Pärnus samal ajal aset Arbo Valdma klaveri suveuniversiteet. Nii saab Pärnust pooleteiseks nädalaks Eesti muusikahariduse pealinn.
31. juulist 7. augustini on Pärnus, Leigol ja Otepääl ka kaheksa kontserti, kus esinevad Järvi meistriklassis osalejad ning keelpillikursuse õpilased ja õppejõud.

Neeme Järvi meistrikursuse korraldaja ja Üle-eestilise Noorte Sümfooniaorkestri dirigent Jüri-Ruut Kangur märkis, et tulevikus võiks Pärnus korraldada suisa Järvi-nimelise festivali.

«Järvide perekond vääriks seda. Neeme Järvi on Pärnuga seotud. Eesti kultuuriloos on Neeme Järvil ja tema poegadel Paavol ja Kristjanil suur roll. Ehk õnnestub tulevikus tuua Eestisse ka neid orkestreid, mida nad juhatavad,» pakkus Kangur.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles