Urmas Sisask avas oma peidus poole

, muusikateadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sisask
Urmas Sisask Foto: Pm

Erakordselt suure publikuhuviga Rapla kirikumuusika festival on jõudnud lõpusirgele. Meeldejäävaid elamusi on pakkunud juba tütarlastekoor Ellerhein ja tšellokvartett C-JAM, Orthodox Singers ja saksofonikvartett SaxEst. Erilise tähenduse omandas aga Rapla Maarja-Magdaleena kirikus toimunud Urmas Sisaski  «Missa nr 6» («Madise missa») esiettekanne, millega tähistati helilooja 50. sünnipäeva.

Erilise tähenduse omandas aga Rapla Maarja-Magdaleena kirikus toimunud Urmas Sisaski  «Missa nr 6» («Madise missa») esiettekanne, millega tähistati helilooja 50. sünnipäeva.

Helilooja sõnul on missa loodud tänutundest meie planeedi vastu, kus me tohime elada ja armastada. «Madise missa», mille esitas Rapla ühisgümnaasiumi Riinimanda kooristuudio Urve Uusbergi, Sirlen Rekkari ja Jaanika Kilgi juhatusel, koormeistriteks Heli Kendra ja Pärt Uusberg, on justkui jutustus ühele inimlapsele elu pühadusest, kordumatusest ja haprusest ning sellestki, kuidas seda maailma on oodatud hoidma veel sündimata ja juba sündinud lapsed.

Teose tekstilises sõnumis ja muusikas, mis on erakordselt meloodia-, rütmi- ja kõlavärviderikas, on piltlikult öeldes segi taevalik ja maine, vaimulik ja ilmalik, aga täpselt nii me ju elamegi!

Helilooja on oma tunnete avamisel olnud vahenditu ja aus, muusika kohatine erakordne õrnus avab kuulajaile hoopis ühe teise Urmas Sisaski, tuues välja tema seni justkui peidus olnud poole. Võib-olla ei tulegi meil kaua oodata seda aega, mil kogeda laulukaare alt üldlaulupeo kooride esituses lendu lauldud «Madise missa» sõnumit!

Festivali ja Pille Lille muusikute toetusfondi ühistööna toimusid esmakordselt ka Rapla Suveakadeemia meistrikursused keelpillimängijatele ja dirigentidele. Juhendajad olid tunnustatud interpreedid ja õppejõud Mari Tampere, Anna-Liisa Bezrodny, Kristina Kriit, Peeter Paemurru ja dirigent Jonathan Brett Suurbritanniast.

Viimane on hinnatud barokkmuusika tundja, Londonis tegutseva kammerorkestri English Classical Players kunstiline juht.

Suveakadeemia tänasel lõpukontserdil Hageri kirikus juhatavad Rapla festivali kammerorkestrit tema juhendamisel meistrikursustel osalenud viis dirigenti: Eivin Toodo ja Taavi Nachtigall Eestist, Jaapanis elav sakslane Alexander Naji, Fabrice Ri­chaud Prantsusmaalt ja Juanzi Yi Hiinast.

Festival kulmineerub pühapäeval, kui Rapla Maarja-Magdaleena kirikus esinevad metsosopran Annely Peebo ja festivali kammerorkester Jonathan Bretti juhatusel.

Muusika festival

Rapla kirikumuusika festival

22. juulist 1. augustini Raplamaa kirikutes ja mõisates

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles