Theatrum teeb Kloostri Aidast kultuurimaja

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theatrumi poole suuremaks kasvanud teatrisaalis on esimene esietendus 25. oktoobril.
Theatrumi poole suuremaks kasvanud teatrisaalis on esimene esietendus 25. oktoobril. Foto: Sander Ilvest

Theatrum peab plaani ehitada Tallinna linnale kuuluvasse Kloostri Aidana tuntud hoonesse vana väikese teatrisaali asemele kuni 180 inimest mahutav uus saal. Valminud on ka muinsuskaitsega kooskõlastatud arhitektuurilahendus. Kuid kuna linn ja Theatrum pole veel läbirääkimiste juurest konkreetsete lepinguteni jõudnud, siis ei saa teatri juhatuse liige Marius Peterson veel kindlatest kuupäevadest ega ehituse finantseerijatest rääkida.

Eskiis näeb ette ka tööruume näitlejatele, raamatukogu ja kõike muud, mis ühe teatrimaja juurde kuulub. «Teatritoad ei vasta ka kõige minimalistlikumatele tingimustele, aga meile on luksuslikud,» tunnistab Peterson.

Pea aasta aega on Kloostri Aida ruumide rentnikuks olnud Theatrum, kelle eesmärk on muuta kunagine menupaik taas mõnusaks kultuuripesaks, kus lisaks teatrietendustele toimuvad ka kontserdid ja kirjandusõhtud. Näiteks 10. oktoobril võib Kloostri Aidas osa saada Jarek Kasari autoriõhtust «Värviliste puulehtede sahin… Eriti sahin».

Esimese ettekujutuse uuenevast saalist saab aga juba 25. oktoobril, kui esietendub Ivan Võrõpajevi näidendil põhinev Lembit Petersoni lavastus «Joobnud», kus peale Theatrumi trupi mängivad veel näiteks Liina Olmaru, Piret Krumm, Sulev Teppart ja Rain Simmul. Nimelt lõpetas Theatrumi kõrval tegutsenud Taani kultuuriinstituut tegevuse ning nende ruumide arvelt on vana teatrisaali juba suurendatud.

«Talupojamõistust appi võttes oleme lavakujunduse eelarvest saali ehitusega algust teinud,» räägib Peterson. Näiteks vahetatakse paksud sambad välja peenemate vastu. Theatrumi asutaja ja lavastaja Lembit Peterson toob esile, et laienenud teatrisaalis on ka näiteks aknad, mis annavad vajadusel võimaluse kasutada loomulikku valgust – nii saab seal korraldada peale teatriõhtute muidki üritusi.

8. detsembril 20. sünnipäeva tähistavalt Theatrumilt on sel hooajal oodata viit uuslavastust, lisaks kirjandusõhtud ja kontserdid ning ka prantsuse teatri külalisetendused. Tööd on alustanud ka VHK teatrikooli vilistlaste stuudio.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles