Risto Kübar liitus Müncheni teatriga

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Kübar ja Benny Claessens nende ühiselt loodud lavastuses «Spectacular light­shows».
Risto Kübar ja Benny Claessens nende ühiselt loodud lavastuses «Spectacular light­shows». Foto: Conny Mirbach

Kevadel NO99ga koostöö lõpetanud Risto Kübar on alanud teatrihooajast Saksamaal asuva Münchner Kammerspiele koosseisuline näitleja.

Esimese rolli palgalise näitlejana tegi Kübar 27. septembril esietendunud Johan Simonsi lavastuses «Das schweigende Mädchen». Saksa meedia võttis Nobeli kirjanduspreemia laureaadi Elfriede Jelineki näidendil põhineva lavastuse vastu vaimustusega.

Enne lavastust «Das schweigende Mädchen» on Kübar Münchner Kammerspieles mänginud lavastustes «Orpheus steigt herab», «Spectacular Lightshows of Which U Don't See the Effect», mille üheks autoriks oli ka Kübar, ja NO99ga koostöös valminud lavastuses «Three Kingdoms».

Münchner Kammerspiele on üks olulisemaid Saksamaa sõnateatreid, mille lavastused on sageli poliitilised.  Teatri peadramaturg Julia Lochte tunnistas aasta tagasi Postimehele antud intervjuus, et Münchner Kammerspiele peab oluliseks ansambliteatrit, mille keskmes on tugev näitlejate trupp.

Küsimusele, mis on Risto Kübaras nii erilist, et lisaks ühistööna valminud lavastuses mängib ta veel kahes MK lavastuses, vastas Lochte järgmiselt: «Saksamaal on vanasõna, et kui sa oled väga lähedal, siis see sünnitab veel suuremat lähedust. «Three Kingdoms» oli esimene lähedale jõudmine, siis tuli «Orpheus», mille fookuses on inimene, kes on võõras ega valda kohalikku keelt. Risto kui näitleja kehastab laval alati natuke võõrast ja teistsugust tüüpi. Teistsugust üleüldisemas mõttes. Ta on väga hea näitleja.»

Risto Kübar (sündinud 4. detsembril 1983)lõpetas Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli XXII lennu 2006. aastal. Samal aastal asus ta tööle teatris NO99, kus töötas koosseisulise näitlejana 2012. aastani.

Risto Kübar pälvis eelmisel aastal rahvusvahelisele lavale läbimurde eest Eesti Kultuurkapitali aastapreemia. Varem on ta saanud Voldemar Panso nimelise preemia, Kristallkingakese auhinna  (Adolf Rühka rolli eest näidendis «Adolf Rühka lühikene elu»). Triksteri roll  lavastuses «Three Kingdoms» tõi talle Eesti teatriauhindade 2012. aastal parima meeskõrvalosa preemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles