AJA AUK: Tahte triumf

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bruce Jenner
Bruce Jenner Foto: SCANPIX

Kes see friik on, mõtlevad need, kes juhtuvad neil päevil kokku endise kümnevõistlustähe ja praeguse avaliku elu tegelase, Kardashianide ekskasuisa ja Kanye Westi eks­äia Bruce Jenneriga. Jenneri nägu on saanud korduvalt tunda ilukirurgi nuga ning väidetavalt tahtvat oktoobri lõpus 65-aastaseks saav mees nüüd teha soovahetusoperatsiooni. ­Aadama õun olevat tal juba loojakarja läinud.

1976 tuli Jenner Montrealis kümnevõistluse olümpiavõitjaks, kogudes maailmarekordilised 8616 punkti – tulemuse, mille teine legend Dailey Thompson ületas alles neli aastat hiljem. See viis Jenneri näo ka ameerika pere hommikusöögilauale. Temast sai mees Wheatiese krõbuskite pakilt. Kui laps hommikusöögilauda tuli, tervitas teda paki pealt Jenneri jõuline ja sihikindel nägu. «Emme, ma ei taha neid krõbuskeid, need pole head!» – «Söö ikka, kulla laps, siis saad kunagi võib-olla selliseks nagu Bruce Jenner.» Krõbuskitega oli seotud ka väike pahandus – nimelt leidis keegi San Francisco kohtunik, et Jennerile tegelikult üldse ei maitse need krõbuskid ja ta teeb ainult nägu; et selline reklaam eksitab. Asi lõppes sellega, et Jenner ütles, et maitsevad küll, ja kohtunik tunnistas, et oli pisut rutakas järelduste tegemisel.

Kuid Jenneril polnud plaanis piirduda ­ainult krõbuskipakiga, sest mis ambitsioon see ikka olla saab, olenemata sellest, kas need talle tegelikult maitsesid või mitte. Teel olümpiavõidu poole tegeles ta ka äri õppimisega ja töötas kindlustusagendina. Kui ta 1974. aastal ka Tallinnas võistles ja kõigi hämmastuseks saltoga kaugust hüppas, tutvustati teda enne võistlust, et Bruce Jenner, õpib äri. Aaa, halturtšik, käis läbi publiku kahin, saadi aru küll, mis mees on rahva ette toodud.

See «halturtšik» tegi kümnevõistlust, figureeris krõbuskipakil ja lükkas käima oma lennuvahendeid tootva firma Bruce Jenner Aviations, mis on teinud tast multimiljonäri. Jenneri varandust hinnatakse 100 miljonile dollarile ja tema endised elukaaslased reality-show’st «Keeping Up with Kardashians» eesotsas telestaar Kris Jenneriga on temaga võrreldes põhimõtteliselt rotid.

Jenner oli ka edev mees, ja põhjusega. Youtube’ist saab vaadata filmi, kuidas Jenner olümpiamängudeks treenib – see film on nagu «Rocky III» või «Rocky IV». Ta oli endale juba ajaloo tarbeks koha ära broneerinud. Mees, kes Münchenis 1972 lõpetab kümnenda kohaga, keskendub maksimaalselt, treenib kindlustuses töötamise kõrvalt, joostes Californias mööda Vaikse ookeani randa, saatjaks saba liputav sõber koer. Tribüünil jälgib Jenneri tegemisi tema perfektne California pruut. See on edulugu.

Vahepeal üritab Jennerit endale saada ka korvpalliliiga NBA ja 1977 on ta selle draft’i 140. number ning peaks justkui siirduma Kansas City Kingsi, kuid sellisest asjast ei tee mees välja. Kansas City! – mis linn see veel on ja kus asub!? Raha on, kuulsust on ja edevus tuleb maksimaalselt realiseerida. Mati Unt: suurushullustus tuleb realiseerida! Unt ei ütle seda Jennerile, kuid seda võib käsitleda kui universaalset maksiimi, mille järgi kergejõustikustaar ka talitab.

1980 on tal täita pisike roll diskobändi Village People pseudo-biograafilises filmis «Cant Stop the Music», mis pälvib aasta halvimale filmile määratud Kuldse Vaarika. 80ndate keskel satub Jenner korraks ka sarja «Love Boat» pardale. Üht-teist juhtub temaga Hollywoodi infra-kihistustes veel.

Samal ajal on ta veel edukas piloot vormelisarjas IMSA GT. Kiirus! Kiirus! Kiirus! Taevas lendavad lennukid, kus on võimalik oksendada tema firma toodetud oksekotti, maa peal kihutab tema vormeliroolis.

2014 on elu märksa kiirem kui 80ndatel. Nüüd on Jenneri kiirused sellised, et vaja on vabaneda soo kammitsatest. Mina isiklikult mäletan Jenneri võidukat, käed taeva poole pilti Montreali olümpiamängude raamatust, mis lapsepõlves oluline oli. Kui kogu see Jenneri veider meediamutatsioon mulle ühel õhtul ajaviiteks guugeldades kohale jõudis, leidsin, et see on vaja kirja panna. See on lugu uuest Hollywoodi aristokraatiast ja tehnoloogilistest müütidest, aga eelkõige tahtest ja selle triumfist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles