Vene teatritegelased kritiseerivad Läti kolleegi sissesõidukeeldu

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alvis Hermanis lavastas Moskva Rahvuste Teatris populaarse «Šukšini jutustused»
Alvis Hermanis lavastas Moskva Rahvuste Teatris populaarse «Šukšini jutustused» Foto: ITAR-TASS

Venemaa otsuse vastu keelata Läti nimekaima teatrilavastaja, Riia Uue teatri juhi Alvis Hermanise sisenemine riiki on sotsiaalmeedias protesteerinud nii mõnigi sealne nimekas teatritegelane.

«Säh sulle – Alvis Hermanisele keelati sissesõit Venemaale. Inimesele, kes on välja toonud ühed paremad Tšehhovi, Puškini, Gogoli, Gontšarovi, Gorki, Sorokini teoste järgi tehtud lavastused maailmas, parima lavastuse Vassili Šukšini järgi, nüüd lavastab Ilfi ja Petrovi… Vähe on neid, kes maailmas nii peenelt tunnetavad vene kultuuri ja dramaturgiat kui Hermanis. Tähendab, vaat selline häbi Venemaale! Vaesele, õelale, end lolliks tegevale, lühinägelikule, jõetult rusikatega vehkivale, oma sõpru hirmutavale…,» kirjutas kriitik, Rahvuste Teatri kunstilisse juhtkonda kuuluv Roman Dolžanski.

Sama meelt oli ka Peterburi Teatriajakirja (Peterburgski Teatralnõi Žurnal) peatoimetaja Marina Dmitrevskaja, kelle sõnul lavastab Hermanis maailmas vene klassikat nii nagu pole seda teinud keegi teine ja vaevalt et ka teeb. «See tähendab, et ta tegelikult toetab vene imagot (ja millega seda siis veel toetada?). Kas hakkame seda pidama päevaks, kui raudne eesriie sulgus peaaegu täielikult?»

Ja teatritegelane, Vene teatrikunsti ülikooli (GITIS) õppejõud Pavel Rudnev: «Huvitav on märkida, et kui lääs blokeerib orjameelsete, võimuga koostööd tegevate vene poptähtede visiite, siis Venemaa teeb sama avangardse kunstnikuga, kes kirub sageli ka omaenese riigi võime ja juhib pidevalt tähelepanu oma teatri alafinantseeritusele.»

Hermanis on varem teravalt välja astunud Venemaa sõjalise tegevuse vastu Ukrainas ja kutsunud üles suhete katkestamisele Moskvaga. Kevadel tühistas tema juhitud Riia Uue Teater ka kõik esinemised Venemaal, ta ise aga loobus Moskva Suure Teatri pakkumisest tuua välja Leoš Janáčeki ooper «Jenůfa».

Ekspertide hinnangul on see vastus Läti riigi suvisele otsusele mitte lasta riiki Putini poliitikat õigustavaid lauljaid Jossif Kobzoni, Valeriat ja Oleg Gazmanovit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles