Heino Pars oli avastaja ja isemõtleja

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Pars koos oma filmikangelastega 2005. aastal.
Heino Pars koos oma filmikangelastega 2005. aastal. Foto: Peeter Langovits

Vaid mõni päev enne oma 89. sünnipäeva meie hulgast lahkunud nukufilmilavastaja Heino Pars oli avastaja ja isemõtleja, keda saab vaieldamatult pidada üheks eesti animatsiooni Suurtest, sõnavad kolleegi meenutades Janno Põldma ja Rao Heidmets.

Janno Põldma: lahkus üks eesti animatsiooni Suurtest

«Heino Pars on vaieldamatult üks eesti animatsiooni Suurtest. Auväärt koht tema loomingus on lastefilmidel, mis pajatavad soojal ja humoorikal moel loodusest. Need on loomulikult legendaarsed operaator Kõpsu filmid. Sinna ritta tuleb lisada ka «Putukate suvemängud» ja «Meemeistrite linn». Lastefilmi tegemist võttis ta sama muheda tõsidusega kui kõiki teisi oma tegemisi. Ma ei imestaks põrmugi, kui seal, kuhu Pars on nüüdseks läinud, korraldatakse üsna pea tema filmide autoriõhtu. Heino lihtsalt väärib seda.»

Rao Heidmets: Pars oli avastaja ja isemõtleja

«Ma mäletan, kuidas mind lapsena vaimustasid operaator Kõpsu lood. Kuidas küll oli võimalik panna liikuma kõik need seened ja marjad… Kummaline, eriline maailm. Heino Pars oli selline, kes otsis kogu aeg uut, püüdis leida uusi tehnikaid ja viise, kuidas oma maailma elama panna. Avastaja ja isemõtleja. Ta ei teinud filme nagu teised meil ja mujal maailmas, igas filmis oli tal mingi oma krutski sees. Ja see tegi neist igaühest oodatud sündmuse. Ma imestan väga, miks pole meil ikka veel Heino Parsi filmide uhkelt kujundatud, põnevate lisadega varustatud DVD-sarja!? Tal on ju nii palju häid filme. Just lastefilme, millest on alati puudus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles