Prantsuse teater Tallinnas

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Les Âmes Visibles esitab Tallins Georges Feydeau' surematut farssi «On purge bébé».
Les Âmes Visibles esitab Tallins Georges Feydeau' surematut farssi «On purge bébé». Foto: Eesti Draamateater

27. oktoobril annab Eesti Draamateatri väikses saalis oma ainsa Eesti-etenduse prantsuse näitetrupp Les Âmes Visibles, kes mängib Georges Feydeau' 1910. aastal kirjutatud surematut farssi «On purge bébé».

Prantslased, kes oma etendusega avavad Prantsuse Instituudi Eestis kultuurisügise festivali «Accord! 2014», räägivad lavaloo lahti nii: «See on lugu paarist, kelle suhe enam ei toimi. Või lapskuningast, kes ei taha iseseisvuda ja ajab sellega oma ema hüsteeriasse. Või siis langenud abikaasast. Või kadunud külalisest. Ei, see on lugu teenijanna Rose’ist, kes otsustab lahkuda, et näha oma maailma uuest vaatevinklist.»

«Suurim komöödiakirjanik pärast Molière'i», «vodevilli kuningas», «oma žanri Bach» – need on vaid mõned epiteedid, millega ülistatakse Georges Feydeau'd. Farsikirjanikuna on Feydeau klassik, kelle näidendid on värsked ja paljumängitud ka tänapäeval. Prantsuse Näitekirjanike Liidu andmetel mängitakse Feydeau' farsse aastaringselt pea seitsmekümnes teatris üle maailma.   

Pauline Raineri lavastasus jõuab Eesti Draamateatris publikuni prantsuse keeles, eestikeelse tõlkega.

Eesti vaatajatele on Georges Feydeau' näidend «On purge bébé» tuttav pealkirjaga «Potilaadale!», sest just sellist pealkirja kandis Eesti Draamateatris 2002. aastal esietendunud Mati Undi lavastus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles