Rahvusraamatukogu avas ajalehtede portaali

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehekülg ajalehe Waba Maa 1919. aasta 6. oktoobri numbrist
Lehekülg ajalehe Waba Maa 1919. aasta 6. oktoobri numbrist Foto: Repro

Rahvusraamatukogu avas ajalehtede portaali DIGARi Eesti ajalehed (dea.digar.ee), mis on maailmas üks väheseid sõnaotsingu ja kavandatava infomahu poolest riigi tasandil. Portaali esitletakse 15. oktoobril kell 11 algaval infopäeval Rahvusraamatukogus.

Uus portaal DIGARi Eesti ajalehed on loodud, pakkumaks otsitavaid täistekste Eesti ja väliseesti ajalehtedest alates nende ilmumisest. Täielikult jõutakse selle eesmärgini 2015. aasta lõpuks, esialgu puuduvad lehed aastatest 1944–2013 ning tegeletakse selle perioodi sisu lisamisega. Värsked lehed on portaalist leitavad hiljemalt ilmumisele järgneval tööpäeval, kuid nende täistekstid avaldatakse vastavalt väljaandjate nõusolekule.

Praegu leiab portaalist 85 ajalehte – üle 100 000 lehekülje, mis on ilmunud enne 1944. aastat, ning alates 1. jaanuarist 2014 ilmunud lehed. «Ajalehti lisatakse pidevalt ning pärast 500 nimetuse lisamist järgmise aasta lõpuks võime öelda, et oleme riigi tasandil saavutanud sellise katvuse, mida maailmas palju ei näe,» kommenteeris Rahvusraamatukogu teenindusjuht Kristel Veimann. Portaalist tehakse kättesaadavaks ka Rahvusraamatukogu koostööpartnerite, esmalt Tartu Ülikooli Raamatukogu ja Eesti Kirjandusmuuseumi digiteeritud ajalehed.

Portaali võtmekasutajad on lisaks igapäevase info tarbijatele keele-, meedia- ja ajaloouurijad, genealoogid, infospetsialistid, loovsektor jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles