Liis Haab mängib «Tuhkatriinus» peaosa

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liis Haab
Liis Haab Foto: FOTO ARDO KALJUVEE KROONIKA

NUKU teatris algasid külalislavastaja Ingo Normeti ja külaliskunstniku Liina Undiga «Tuhkatriinu» proovid. Maailma ühel tuntuima muinasjutu põhjal kirjutas uue eestikeelse nukunäidendi Peeter Sauter. Oluline koht on lavastuses ka originaalmuusikal, mille loob Rein Rannap.

«Tuhkatriinu» seekordse uusversiooni kangelanna Triinu on enam Pipi Pikksuka kui Disney’ multifilmidest pärit Barbie-laadse nuku moodi. «Ühtmoodi oluliseks on ses loos nii kiusamise teema kui ka andestamine ning lepitamine,» sõnab lavastaja. Kunstnik Unt on loonud erksa ja detailirohke lavakujunduse. Sauteri loost tulenevalt on laval rohkelt nukke, kehastamas humoorikaid tegelasi nagu näiteks kukk, kelle seljas Triinu ratsutab, torisev elutark siil, või pannil särisevad pannkoogid.

Loominguline tandem Ingo Normet ja Liina Unt on varemgi loonud ühiselt lavastusi nii lastele kui suurtele, hiljuti näiteks «Sinilind» Endlas ning «Huntluts» Vanemuise teatris.

«Tuhkatriinus» mängivad nimiosa kas Liis Haab (külaline) või Liivika Hanstin. Liis Haabile on see esimene nukuroll elus. Teistes nukurollides on Tiina Tõnis, Riho Rosberg, Taavi Tõnisson, Katariina Tamm, Tarmo Männard, Lee Trei ja Mihkel Tikerpalu.

Näitleja Tiina Tõnis, kes 26 aastat tagasi esietendunud Rein Aguri «Tuhkatriinus» mängis üht võõrasõde, sõnab, et tema jaoks oli tollane lavastus esmakordne sirminukuga mängida, ning see osutus päris keeruliseks. «Nüüd, praeguses lavastusprotsessis osaleda on huvitav. Jälgin meie noorte näitlejate sarnaseid kogemusi, et kas neil tekivad samasugused emotsioonid ja väljakutsed, nagu minulegi. Muidugi, ka mulle endale on iga uus lavastus kui puhas leht.»

Lavastus esietendub 30. novembril 2014 NUKU teatri väikeses saalis ning seda mängitakse detsembris mitu korda päevas. Lavastus on osa NUKU jõuluprogrammist, kuhu kuuluvad ka visuaal- ja mustkunstilavastus «Võlupood» ning muuseumietenduste sari «Jõululugu ärkab ellu». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles