Oscarile esitas oma filmi 83 riiki

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimati võitis mitteingliskeelse filmi Oscari itaallase Paolo Sorrentino film «Kohutav ilu».
Viimati võitis mitteingliskeelse filmi Oscari itaallase Paolo Sorrentino film «Kohutav ilu». Foto: Reuters / Scanpix

Eesti filmi pakub Indiewire välja nominentide nimekirja võimalike üllatajate seas.

Ameerika filmiakadeemia pani lukku nende linateoste nimekirja, mille seast hakatakse valima mitteingliskeelse filmi Oscari nominente. Kokku esitas oma kandidaadi 83 riiki, mis on Oscarite ajaloo rekord. Esimest korda said sellega hakkama Kosovo, Malta, Mauritaania ja Panama.

Juba on tehtud ka esimesi ennustusi. Kaalukas sõltumatu filmi väljaanne Indiewire näiteks pakub nominentide seas välja türklase Nuri Bilge Ceilani filmi «Talveuni», rootslase Ruben Östlundi filmi «Vääramatu jõud», poolaka Paweł Pawlikowski filmi «Ida», venelase Andrei Zvjagintsevi filmi «Leviaatan», kanadalase Zavier Dolani filmi «Emme» ja belglaste Jean-Pierre ja Luc Dardenne´i filmi «Kaks päeva, üks öö».

Võimaliku üllatajana näeb Indiewire ka Eestit esindavat Zaza Urušadze filmi «Mandariinid». Sellesse nimekirja on paigutatud kaheksa linateost, teiste seas ka Itaalia film «Inimkapital» ja Saksa film «Armastavad õed». Kokku nimetatakse 20 linateost, kellel on rohkem või vähem šansse nomineerituks osutuda.

Üllatava käigu on teinud Läti, esitades Oscarile Signe Baumane pika joonisfilmi «Kivid minu taskutes». Soomet esindab Pirjo Honkasalo film «Betooniöö», kus mängib ka Juhan Ulfsak.

Viis nominenti kuulutab akadeemia välja 15. jaanuaril. Enne seda avalikustatakse ka nn shortlist ehk need kuni kümme filmi, mille seast lõplik valik tehakse.

Mitteingliskeelse filmi Oscaritele esitatud linateoste nimekirja vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles