Eesti Vabariik 100 stsenaariumide konkurss: üheksa edasipääsejat selgunud

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmilint.
Filmilint. Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht

Eesti Vabariik 100 filmistsenaariumide võistluse žürii valis arendamiseks välja üheksa lugu. Valikul arvestati lugude avalikku kõlapinda, dramaturgilisi võimalusi stsenaariumi arendamisel ning vastavust konkursi teemale ja tingimustele.

Välja valiti järgmised stsenaariumid:

  • «Eia jõulud Tondikakul», stsenarist Anu Aun
  • «Kogu lugu», stsenaristid Rasmus Merivoo ja Uku Uusberg
  • «Lotte ja tuldpurskav lohe», stsenaristid Janno Põldma, Andrus Kivirähk , Heiki Ernits
  • «Puudutus», stsenarist Raimo Jõerand
  • «Põrgu Jaan», stsenaristid Kaur Kokk ja Anti Naulainen
  • «Seltsimees laps», stsenarist Moonika Siimets
  • «Tõde ja õigus», stsenarist Tanel Toom
  • «Viis senti vabadusele», stsenarist Priit Pruks (meeskond Tiit Aleksejev, Meelis Niinepuu, Marko Matvere, Peeter Rebane)
  • «Võta või jäta», stsenarist Liina Trishkina

Eesti Vabariik 100 filmide konkurss on avalik, kolmeetapiline ning järgib tavapärast filmitegemise protsessi. Juunis 2013 valis Eesti Vabariik 100 filmižürii välja lugude lühitutvustused, mille põhjal kirjutasid osalejad stsenaariumi. Teises etapis valiti esitatud 15 stsenaariumi seast välja üheksa, millest järgneva aasta jooksul arendatakse välja tootmisvalmis filmiprojekt.

Aasta jooksul lihvivad filmitegijad stsenaariumi ja arendavad teisi filmi tootmiseks vajalikke tegevussuundi, nagu näitlejate ja võttekohtade valik, filmi visuaalse maailma loomine koostöös kunstnikuga jne.

«Väljavalitud lood olid teinud tõsiseltvõetava sammu sündmuste kirjeldamisest haarava stsenaariumi poole. Temaatiliselt valitseb hea tasakaal noorte- või lastelugude, erinevate žanrite, ajaloo ja kultuuri kajastamise vahel,» ütles žürii esimees Karlo Funk. Märkimisväärseks pidas Eesti Filmi Instituudi peaprodutsent Piret Tibbo-Hudgins nooremate autorite lisandumist: «Hea meel on jälgida nooremate filmitegijate tulemist uute professionaalsete ideedega.»

Filmide arendusperiood lõpeb oktoobris 2015. Järgnevalt valib žürii välja 5-7 projekti, mille põhjal valminud filmid esilinastuvad Eesti Vabariigi 100. aastapäeva raames. Filmide eelarved ja riikliku toetuse suurus selguvad pärast arendusprotsessi.

Eesti Vabariik 100 filmikonkursi korraldasid riigikantselei, kultuuriministeerium ja Eesti Filmi Instituut. Konkursi valikukomisjoni kuulusid filmilevitaja Timo Diener, filmiajakirjanik Karlo Funk, operaatorid Alar Kivilo ja Elen Lotman, EFI esindajad Piret Tibbo-Hudgins ja Kaarel Kuurmaa, Riigikantselei esindaja ja lavastaja Jaanus Rohumaa ning näitleja Lembit Ulfsak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles