Abiks Priit Pulleritsule

Mart Juur
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Juur
Mart Juur Foto: SCANPIX

Hea kolleeg Priit! Kuulsin, et oled oma mälu arendamise tõsiselt käsile võtnud. See on hea. Mälu on ajakirjaniku töös sama oluline kui märkmik, taskulamp ja vahetussokid. Ajakirjanik ilma mäluta on nagu auto ilma pagasnikuta. Tahan sulle mälu arendamise ja lihvimise raskes, kuid äärmiselt vajalikus töös abiks olla.

Kirjutad, et kavatsed meelde jätta riigikogu liikmete nimed. Väga kihvt! Kui sa seda suudad, siis oled esimene eestlane, kes teab riigikogulaste nimesid. See teadmine on hindamatu varandus, hoia seda! Aga kui sa siiski kõiki riigikogu liikmeid meelde jätta ei suuda, pole sellest midagi. Jäta pooled. Ja kui pooli meelde jätta ei suuda, jäta kasvõi mõni. Juba üheainsa riigikogulase meeldejätmine kasvatab aju mahtu nelja kuupsentimeetri võrra.  

Võtame näiteks tähestiku järjekorras esimese riigikogu liikme. Tema nimi on Arto Aas. Kas sa teadsid teda varem? Mina ka ei teadnud. Katsume selle nime meelde jätta, kasutades võimalusi, mida pakub mnemotehnika.

1. Esita ajule väljakutse ja sunni teda tegema asju teisiti kui tavaliselt. Näiteks kui oled paremakäeline, kirjuta Arto Aasa nimi paberile vasaku käega. Veel parem, kui üritad seda teha, pliiats varvaste või hammaste vahel. Et keha seejuures trimmis püsiks, pane kannikate vahele eurone münt ja hoia seda. Korda harjutust kolm-neli korda päevas.

2. Visualiseerimine on tõhus meetod Arto Aasa nime meeldejätmiseks. Nimi seotakse mõne esemega. Mida rumalamaid seoseid piltidega lood, seda paremini Arto Aasa nimi meelde jääb. Hea Priit, kuna meie lehte loevad ka lapsed, siis ma näiteid tooma ei hakka, aga vana spordiajakirjanikuna saad kindlasti aru, milliseid pilte ma silmas pean. Samuti võib välja mõelda laulu või rütmi, et Arto Aas meelde jääks. Näiteks võib ümiseda Terminaatori viisil: «Juulikuus Arto on Aas, Arto on Aas, minu jaoks see pole ime…»

3. Kasuta ülekordamist. Näiteks kohtudes Arto Aasaga küsi: «Kas su nimi oli Mari Mets?» Natukese aja pärast küsi seda uuesti. Ja veel ja veel ja veel kord. Kui sa pole kindel, kas said Arto nimest õieti aru, palu tal seda tähthaaval korrata. Lõpetuseks küsi Mari Metsalt, miks Arto Aasal ootamatult halb hakkas ja kuhu ta karjudes ja kätega vehkides jooksis.

Kas jäi meelde? Ei jäänud? Pole hullu, loe korra veel ja hästi rahulikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles