«Riigivargad» võistleb nimekal Amsterdami festivalil

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Riigivargad»: Eesti rahvas peab pidu.
«Riigivargad»: Eesti rahvas peab pidu. Foto: Kaader filmist

Maailmas levitatakse seda atraktiivse pealkirja «Stealing Socialism» («Varastades sotsialismi») all.

Harva, kui maailma kõige nimekamate sekka kuuluv dokumentaalfilmide festival valib oma võistlusprogrammi Eesti filmi. Manfred Vainokivi «Riigivarastega» nõnda läks - see hakkab novembris võistlema Amsterdami festivalil.

Äsja oma tänavuse valiku avalikustanud maailma suurim dokumentaalfilmide festival on Eesti linateose kutsunud keskmise pikkusega ehk 45-60 minutiliste filmide võistlusele, kus 10 000 euro suurusele auhinnale kandideerib 15 linateost. Mullu tuli seal esimeseks Vene film «Pussy Putini vastu».

Kokku on Amsterdamis võistlusprogramme seitse, peamised lisaks keskmise pikkusega filmide omale veel pikkade, rohkem kui tunniste filmide ja debüütfilmide võistlused.

«Festivalile pääsemiseks on vaja täita kaks tingimust. Esiteks teha film ja teiseks saata see festivalile. Edasi on loterii. Nagu selgub, olen lotovõitja seekord mina,» ütles Vainokivi.

«Riigivargad» on sünopsise järgi tragikoomiline lugu täiesti tavalisest eesti mehest, kelle ilmsüütu varguse tagajärjel Nõukogude Liit kokku kukkus ja kommunismitont maailmast kadus. Film, mis Eestis esilinastus jaanuaris, kasutab dokumentaalset ja lavastuslikku materjali segamini. Maailmas levitatakse seda pealkirja «Stealing Socialism» («Varastades sotsialismi») all.

Pärast seda, kui Amsterdami festival eelmise nädala lõpus oma programmi avalikustas, on «Riigivaraste» vastu juba huvi tundnud ka kaks rahvusvahelist levitajat: New Yorgis tegutsev Cargo Film & Releasing ja Londonis tegutsev Taskovski Films.

Eelmine Eesti film, mille Amsterdam oma võistlusprogrammi valis, oli valgevenelase Juri Haštševatski «Lobotoomia» (2010, keskmise pikkusega filmide võistlus), varem on sinna pääsenud näiteks Jaak Kilmi ja Andres Maimiku «Isamaa ilu» (2002, keskmise pikkusega filmide võistlus) ja Meelis Muhu «Meeleavaldaja» (2003, debüütfilmide võistlus).

Amsterdami festival on omasuguste seas maailma suurim: selle kava koosneb 300 filmist ja vaatajaid koguneb ligemale 200 000, lisaks külastab festivali igal aastal 2500 filmitegelast. Tänavu toimub festival 19.-30. novembrini.

ETV ekraanile peaks «Riigivargad» jõudma aasta lõpus või järgmise alguses.

Vaata filmi treilerit altpoolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles