Hanna-Liina Võsa: see mees oli tõeline proff

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanna-Liina Võsa esitles albumit «Särav vaikus»
Hanna-Liina Võsa esitles albumit «Särav vaikus» Foto: Viktor Burkivski

Tarmo Leinatamm oli võitleja ja teater oli tema koht, kus ta end kõige turvalisemalt tundis, ütles lahkunud dirigenti meenutades Vanemuise lauljanna Hanna-Linna Võsa.

«Ma sain Tarmo haigusest teada vahetult enne «Mary Poppinsi» proovide algust (2011. aastal – toim).  Sel ajal oli kahtluse all, kas ta üldse saab kaasa teha ja Tarmole määrati asendusdirigent, aga siiski juhatas ta kõik etendused ise. Asendajat ei läinudki vaja. Kui tervis vähegi lubas, siis tuli ta ikka teatrisse,» ütles Võsa.

Paljudes Vanemuise lavastustes kaasa teinud Võsa oli Tarmoga viimased viis aastat väga tihedas kontaktis ja tema taktikepi all esinedes õppis dirigenti hästi tundma. «Kui Tarmo on puldis, siis ei pea absoluutselt muretsema, kas ma jään lauljana orkestrist maha või kas orkester tuleb mulle järele. Ta tunnetab solisti nii hästi, et saan rahulikult teha oma asja ja teada, et oled turvalistes kätes,» meenutas lauljanna.  

Tarmo armastus kuulus muusikalile, Võsa hinnangul pole Eestis palju selliseid inimesi, kes seda žanri nii hästi tunneksid ja armastaksid. Muusikal oli üks neid asju, mis teda innustas.

Teatritöö on tihti väga väsitav. Võsa meenutab, kui koos Leinatammega toimusid Lotte jõuluetendused, tihti mitu tükki päevas. Haigus nõudis järjest jõulisemalt oma ja Tarmo väsimus oli Võsa sõnul lausa silmaga näha. «Aga omal kombel tegi ta väikese vimka sisse ja tundis end vabalt. Viimased aastad vaatas ta maailma ikkagi teise pilguga kui tavainimene. Oli pigem vaikne, naeratas enda ette ja vaatas kogu seda teatrimelu natukene eemalt.»

Võsa tundis rõõmu selle üle, et Leinatamme südameasi, «Ooperifantoomi» Vanemuise lavale jõudmine, ikkagi teoks sai. Lavastusele on kriitikud andnud ülivõrdes hinnanguid.

«See on hämmastav, et ta nii kaua vastu pidas ja haiguse kiuste tööd tegi. Tarmo ootaski «Ooperifantoomi» ära. Ma tean, et ta nägi lavastust videolt. Me ei uskunud, et ta nii kaua vastu peab, sest juba suvel oli seis päris halb. Mul on hea meel, et Tarmo oli proovides koha peal, sai päris «Ooperifantoomi» prooviperioodi maitsta ja nägi selle lavastuse ikkagi ära,» leidis lauljanna kurvas päevas helgema hetke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles