Uus muumifilm kogub populaarsust

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muumipere luksuslikus Riviera hotellis.
Muumipere luksuslikus Riviera hotellis. Foto: Kaader filmist

Loodetavasti saab seda peagi näha ka Eesti kinoekraanidel.

Soomlased tähistavad jätkuvalt uhkelt ühe oma lemmikkirjaniku Tove Janssoni sajandat sünniaastapäeva – äsja jõudis seal ekraanidele ka pikk joonisfilm «Muumitrollid Rivieras».

Juba esimese kinolevi nädalavahetusega kogus see Janssoni enda samanimelise koomiksi järgi vändatud linateos ligemale 30 000 vaatajat ja teenis kriitikutelt ära ka suhteliselt heatahtliku vastuvõtu.

Näiteks Soome suurim filmiväljaanne Episodi andis sellele viiest tärnist neli ja kinnitas, et tegu on igati väärika austusavaldusega Janssonile. Helsingin Sanomat aga kirjutas, et stiililiselt on käsitsi joonistatud film koomiksile haruldaselt truu ja ärkab selle tõttu ellu, mööndes samas, et algupärandist kinnihoidmine on ühtlasi ka suurim nõrkus.

«Kui ajalehekoomiksi puhul episoodilisus ei sega, siis filmis muudab see jutustuse monotoonseks. «Muumitrollid Rivieras» ei kasva, vaid edeneb lihtsalt osa osalt edasi, kuni lõpuks läbi saab,» tõdes mõjukas päevaleht.

3,6 miljonit eurot maksma läinud filmi on lavastanud prantslane Xavier Picard, kelle stuudios Pictak on välja töötatud ka selle visuaalne esteetika, mis järgiks originaalse, 1950ndate keskel briti ajalehele The Evening News joonistatud koomiksi stiili. Tõsi, mustvalgest on saanud värviline.

See, et film oleks joonistatud ja mitte stereoskoopiline, oli Tove Janssoni tegelaste õigusi omava Sophia Janssoni soov.

Äsja ka Londoni filmifestivalil näidatud linateos on juba müüdud 30 riiki, sh Põhjamaadesse, Prantsusmaale ja Jaapanisse, aga ka näiteks Araabia Ühendemiraatidesse. Sellest on olemas ka inglise-, saksa- ja rootsikeelne versioon. Eesti õiguste omandamise üle peab hetkel läbirääkimisi levitaja Mati Sepping.

Sünopsise järgi sõidab muumipere uues filmis koos Tusklikupreili ja Väikese My´ga merereisile, mis viib neid Rivierale, kus nad majutuvad Le Grand hotelli kuninglikku sviiti. Suurilma glamuurne elu lööb osale neist pähe: Muumipapa hakkab kasutama nime De Muumi ja Tusklikupreili ei suuda vastu panna kosmopoliitse playboy meelitustele. Esimest korda satub pere üksmeel löögi alla.

Filmi soomekeelset treilerit vaata altpoolt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles