Sooäär: Leinatamm ei andnud alla, vaid võitles lõpuni

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Sooäär
Imre Sooäär Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Reformierakonda kuuluvad riigikogu liikmed Imre Sooäär ja Valdo Randpere olid ilmselt viimased saadikud, kes eile lahkunud Tarmo Leinatammega kohtusid. «Tarmo käepigistus oli tugev ja tema vaim selge, kuigi raske haigus oli ta kehast võitu saanud,» ütles Sooäär.

Sooäär märkis, et kuna Leinatamm oli üks kooseluseaduse algatajaid ja alati tolerantne kõigi inimeste vabade valikute osas, läksid nad Randperega teda laupäeval haiglasse vaatama ja viisid talle sületäie lilli, mille rahvas oli tänutäheks riigikogu ette toonud.

«Tarmo käepigistus oli tugev ja tema vaim selge, kuigi raske haigus oli ta kehast võitu saanud. Kui näitasin talle pilte lillemerest riigikogu ees, tuli talle pisar silma,» meenutas Sooäär. «Tal oli keeruline rääkida ning ta palus paberit ja pliiatsit, et meiega suhelda. Ta ei andnud alla, vaid võitles lõpuni.»

Sooääre sõnul jätkus Leinatammel isegi raskelt haigena huumorimeelt ja positiivsust. «Nii sai ta saatuselt paar aastat lisaaega. Viimasel ajal rõhutas ta jätkuvalt, kui oluline on teatud vanusest alates uuringutel käia. Temal endal avastati kasvaja juhuslikult ja paraku liiga hilja,» ütles ta.

Sooäär lisas, et tundis Leinatamme lähemalt alates 2003. aastast, kui neid valiti koos parlamenti. «Kuna meid ühendas armastus muusika vastu, siis olime temaga tihti samal lainel. Tarmo kõrval laual lebas Ooperifantoomi partituur, mis tal endal kahjuks dirigeerimata jäi,» lausus ta.

Leinatamme mälestasid täna hommikul mälestusseisakuga nii Reformierakonna fraktsioon kui riigikogu täiskogu. Parlamendi istungisaalis süüdati tema mälestuseks küünal ning riigikogu hoones avati kaastunderaamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles