Uus ja vana Jimi Tenor

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nemad ongi lauluga house. Jimi Tenor ja Nicole Willis ehk Cola & Jimmu.
Nemad ongi lauluga house. Jimi Tenor ja Nicole Willis ehk Cola & Jimmu. Foto: Jimi Tenor

«This space-voodoo, that i can shake,» laulab mu kõrvaklappides Jimi Tenor. Teda võib pidada kultusmuusikuks. Halb sõna, aga paremat pole. 90ndatel muud juttu ei kuulnudki kui Jimi Tenor ja Jimi Tenor.

See oli ka aeg, mil plaadifirma Warp üritas teha temast plaadifirma superstaari, sellist techno-kabaree artisti. Jimi Tenor sellise asjaga ei leppinud, vaid tegi hoopis koos 55-pealise Lodzi Suure Teatri orkestriga Poolas nüüdismuusikana kõlava orkestraalse soul-funk-oopuse «Out of Nowhere», mis läks plaadifirmale rohkem maksma, kui neile meeldis. Siinkirjutaja arvates on see üks parimaid plaate, mis eales tehtud.

Homme esineb Tenor koos oma abikaasa Nicole Willisega nime all Cola and Jimmu Mutant Discol. Mitte alati ei saa intervjueerida iidoleid. Seekord sain. Kell on 9.30 hommikul, mil võtan Soome kõne. Jimi Tenor räägib mõnusalt veniva ja laisa häälega. Juhul kui olete kuulnud rääkimas house-muusika maestrot Moodymanni, siis midagi sellist. Jimi Tenor ütleb: yeeeea!

Eelmisel korral, kui intervjueerisin soomlast, Stupido Recordsi bossi Joose Berglundi, siis palus ta ka, et helistaksin vara. Kas soomlased ärkavad vara?

Yeeeeea! Võivad isegi ärgata jaa. Eks see ole selle aja jäänuk, mil inimesed pidasid talusid, ja siis tuli enne kukke ja koitu ärgata, et tööd tehtud saaksid. Nüüd elame küll linnades, aga ikka ärkame vara (naerab väga lõbusalt.) Meil üldiselt on peres ka komme vara ärgata.

Eestis on meil vanasõna «vara üles, hilja voodi, nõnda jõukus majja toodi».

(naerab) Vot-vot. See ta on.

Olete nimetanud Cola ja Jimmu «deep house revival»-projektiks.

Ma ei teagi. See on tantsumuusika. Kas just deep, aga house on ta kindlasti.

Millal te ise esimest korda elus house’i kuulsite?

Uhuu. (Mõtleb.) See võis olla ilmselt 1989 või 1990 ja ilmselt juhtus see New Yorgis. Tegelikult tüütas house mind üsna kiiresti ära.

Cola and Jimmu plaadid on välja antud teie enda plaadifirma all. Üsna värske plaadifirma see teil.

Poolteist aastat tagasi alustasime selleks, et oma muusikat välja anda. Tüütu on ju oodata, millal teised reageerivad. Mõtlesime, et teeme ise ja saame kõik raha ka endale (naerab). Samuti on plaadifirmat tore teha, anda muusikat välja, teha promot – kõike seda, mida üks plaadifirma tegemine tähendab. Ja me teame ka, kuidas seda teha. Yeaaaa.

On teil mingid kriteeriumid ka, keda te oma plaadifirma all välja annate. Näiteks kui mul on lugu ja tahan seda teie plaadifirma all välja anda, mis seda peab iseloomustama?

Žanr polegi kuigi oluline. Kui lugu on piisavalt hea, siis ikka anname välja. Andsime välja näiteks sellise soome artisti nagu Haunted by Hallucinations plaadi, nemad on selline aeglane, isegi psühhedeelne rock-muusika, üsna selline muusika teises spektris asuv kraam.

Teil on ka raadioshow Helsingis. Suurepärane saade mu arust, suurepärane muusika. Peamiselt vist vanem muusika, mida mängite? Kas uus on vilets?

Näiteks kui ma lähen filmi vaatama, siis mul pole vaja vaadata seda kõige uuemat filmi. Enamik sellest on jama nii või teisiti. Pigem lähen ja vaatan 50ndate, 60ndate, 70ndate filmi. Ma olen filmifänn. Miks ma vaatan uut filmi, kui võin ikka ja jälle vaadata mõnd Kurosawa oma. Muusikaga on täpselt samuti.

Nägin hiljuti pilte, kui esinesite Tallinnas koos indie-bändiga Jimi Tenor and his Shamans, 1990, lokaalis Roheline Konn. Oli see teie esimene Eesti esinemine?

Ei, varem käisime ka. Oli see 1983? Kurat, ei olnud, hiljem oli, 1984? Jäähokistaadion või mingisugune suur hullumeelne betoonist hoone mere ääres oli.

See on linnahall. Praegu on see praktiliselt mahajäetud tondiloss.

Veider maja jah. Ma olin ühes bändis klahvide peal siis ja sai käidud.

Loo «Year of Apocalypse» video tegite ka ju Eestis

Jaa. Lasnamäel sai seda filmitud ning ühe bensujaama juures, kus asus see kuulus UFO-maja. Futuro vist oli selle nimi, 60ndatel Inglismaal hakati seda tootma. Selline retrofuturistlik värk, Soomes me ei leidnud enam sellist ja siis tuli Eestisse tulla.

Mainisite enne filme. Te ise olete ka ju filmitegemise alal käpp.

Jaa, just lõpetan uut filmi, mille tegin koos Jori Hulkkoneniga (ka mainekas soome muusik – J. A.). Tallinnas tuleb millalgi esitlus ka. See on selline film, kus me mängime ise live’is soundträki peale. Ilma love’ita polegi seda mõtet vaadata.

Elate Soomes. Eestis räägitakse talentide kojutulekust. Te tulite ka soojast Barcelonast külma Helsingisse.

Meie põhjused olid eelkõige seotud sellega, et lapsed lähevad kooli. Häid koole on ju raske leida.


Jimi Tenori plaate

«Intervison» (1997)

«Organism» (1999)

«Out of Nowhere» (2000)

«Joystone», koos Kabu Kabuga (2007)

«Inspiration Information» (2009)

Cola and Jimmu: «Enigmatic» (2013)

«I Give To You My Love And Devotion» (2014)

Mutant Disco reedel teatris No99 kell 23

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles