Publiku nõudmisel: Estonias müriseb «Star Wars»

Hendrik Alla
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Star Wars
Star Wars Foto: Reuters / Scanpix

Eesti Riiklikul Sümfooniaorkestril on käesoleval hooajal kavas kaks põnevat filmimuusikaprojekti: praegu valmistutakse «Star Warsi» kontsertideks ja veebruaris jõuab publikuni live-muusikaga Charlie Chaplini film «City Lights».

Sel reedel kõlab publiku soovil Estonia kontserdisaalis taas John Williamsi looming, täpsemalt muusika filmidest «Harry Potter», «Tähesõjad» ja «Schindleri nimekiri». Ilma liialdamata saab John Williamsit nimetada maailma filmimuusika megastaariks, ta on võitnud viis Oscarit, neli Kuldgloobust, seitse Briti Filmiakadeemia auhinda ning 21 Grammyt. Oma 47 Oscari-nominatsiooniga on ta Walt Disney järel enimnomineeritute nimekirjas teisel kohal. Suur osa Williamsi filmimuusikast ringleb erinevate seadetena ka kontserdilavadel, väga sageli helilooja enda juhatusel.

Dirigent Mikk Murdvee on lisaks erinevatele Eesti kollektiividele juhatanud mitmeid Soome orkestreid ning töötab praegu Helsingi Ülikooli SO ja Tallinna Muusikakeskkooli SO peadirigendina. «Arvan, et just võrratu muusika ja tuntud filmisüžeed on «Star Warsi» kontserdi puhul need, mis publikule hinge lähevad. Ja loomulikult see, et kontserdisaalis live’is kõlab muusika hoopis teistmoodi kui mis iganes helitehnika vahendusel,» ütles Mikk Murdvee täna hommikul enne proovi.

Filmi «Schindleri nimekiri» imekaunid viiulisoolod on pühendatud legendaarsele viiuldajale Itzhak Perlmanile, Estonia kontserdisaalis kõlavad need Oulu Sinfonia kontsertmeistri Lasse Joametsa esituses.

Möödunud hooajal pälvisid «Star Warsi» kontserdid suurepärase vastuvõtu, populaarne filmimuusika pakkus äratundmisrõõmu nii teismelistele, keda võiks nimetada lausa Harry Potteri põlvkonnaks, kui nende vanematele, kellest tõenäoliselt ei ole mööda läinud ei «Star Warsi» saaga ega ka traagiline «Schindleri nimekiri». Pärast väga menukaid kontserte kirjutas Madli Ulp ERRi kultuuriportaalis: «Õnnestunud ettekande tõestuseks oli publiku tormiline aplaus, mille eest orkester avaldas tänu lisalooga, /… sealjuures oli hea meel näha palju just nooremapoolset publikut.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles