Tartu Üliõpilasteater korraldab sünnipäevaks minifestivali

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Üliõpilasteater
Tartu Üliõpilasteater Foto: Tartu Üliõpilasteater

1999. aasta oktoobris asutatud Tartu Üliõpilasteater tähistab teater oma sünnipäeva juba kolmanda minimõõtu rahvusvahelise tudengiteatrite festivaliga, mil nimeks «A-festival».

16.-18. oktoobrini jõuavad Tartus Genialistide Klubi lavalaudadele külalisetendused TÜTi ammustelt koostööpartneritelt ja sõpradelt Belgiast, Brasiiliast ja Gruusiast. Lisaks kolmele omanäolisele ja kaasaega kõnetavale lavateosele on publikul võimalik näha ka TÜTi värskeimat lavastust «Morfium», mille peaosades on vilistlased Katrin Kalma ja Karl Edgar Tammi.

18. oktoobril etendub aga esma- ja ainukordselt «TÜT – 15!» - võimas etendus annab läbilõike nendest lavastusest, mis viimase 15 aasta jooksul on vaatajateni jõudnud. Erakordses galaetenduses astuvad üles 32 endist ja praegust Üliõpilasteatri näitlejat.

A-festivali kava

16. oktoober

«Misanthofreak» (Brasiilia)

Desvio teater (asutatud 2001) uurib hetkel kinematograafilise keele kasutamist laval. Lavastuse «Misantrofriik» algidee põhineb Samuel Becketti novellil «Unnamable» ja on mänguline/pildiline sissevaade inimeseks olemise raskusele ja sellele, kui keeruline on teha õiged otsuseid.

«Alukad» (Georgia)

S. Akhmeteli nimelise Tbilisi Draamateatri asutajaks 1981 oli kuulus gruusia lavastaja Leri Pagsashvili. Davit Andguladze tegevusajal algas selle teatri ajaloos uus elu. Märgiliseks etenduseks sai H.Pinteri näidend «Reetmine». 2013. aastast on teatri kunstiline juht Irakli Gogia, kes on keskendunud ühisprojektidele, sealhulgas Eestiga.

«Alukad» räägib väiksest linnast pärit naiivsest vanemateta tüdrukust, kes kogub naiste aluspükse; sellega satub ta linnaelanike põlu alla ja nad mõistavad ta surma.

2014. aasta veebruaris Tbilisis esietendunud loo lavastas Kalev Kudu, kunstnikuks on Kiwa.

17.oktoober

«Viimane Godot» (Belgia)

Liège ülikooliteater asutati 1941. aastal. Tiitli «kuninglik» pälvis 2002. Teatris on umbes sada aktiivset liiget. Hooaja repertuaaris on üle kümne erineva lavastuse. Liège'i teatrit ja Tartu Üliõpilasteatrit seob sõprus alates 2007. aastast. TÜT on kuuel korral osalenud nende kuulsal RITU tudengiteatrifestivalil ja Belgia teater ise mänginud Eestis juba kolmel korral.

Lavastus «Viimane Godot» mõtiskleb inimese ja maailma olukorra ning teatri tuleviku üle postmodernistlikust aspektist lähtuvalt.

«Morfium» (Eesti)

TÜT Uuslavastus «Morfium»: Doktor Poljakov põgeneb Venemaal puhkenud revolutsiooni, aga ka oma armastatu eest kaugele Siberisse. Seal kohtub ta õde Anna ja morfiumiga. Kas Anna aitab tal unustada endist armastatut või teeb seda morfium?

Lavastus, kujundus, muusikaline kujundus: Irakli Gogia

Mängivad: Katrin Kalma (külaline, TÜTi vilistlane), Karl Edgar Tammi (TÜ VKA X lend, TÜTi vilistlane) ja Enor Niinemägi (TÜT)

18.oktoober  

«TÜT – 15!» (Eesti)

Tartu Üliõpilasteatri juubeli galaetendus

Tartu Üliõpilasteater mängib läbilõike oma lavastusest, mis tehtud 15 aasta jooksul. Laval on 32 endist ja praegust üliõpilasteatri näitlejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles