Andrus Kivirähk kirjutab koos kolleegidega avalikult näidendi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kivirähk
Andrus Kivirähk Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

25. oktoobril valmib viie eesti näitekirjaniku ühisel jõul uus näidend, mille loevad päeva lõpus ette Tallinna Linnateatri näitlejad. Viis tundi kestval katsel osalevad Andrus Kivirähk, Kadri Noormets, Paavo Piik, Kristiina Jalasto ning Urmas Lennuk. 

«Kettnäidendi kirjutamise eesmärgiks on pakkuda dramaturgiahuvilisele võimalust jälgida näitekirjaniku loomeprotsessi ning võrrelda erinevaid kirjutamisstiile ja –tehnikaid, samuti näha vahetult, kuidas tekst näitlejate suus tööle hakkab,» räägib sündmuse korraldaja, Linnateatri dramaturg Triin Sinissaar sellest, miks Eesti näidendi kuu raames otsustati kirjutamisega avalikkuse ette tulla.

«Kettnäidend tähendab, et igal näitekirjanikul on tund aega, et kirjutada valmis oma stseen, seejärel võtab teatepulga üle järgmine,» kirjeldab Sinissaar. «Autoritele on ette antud ainult kirjutamissituatsioon ja näitlejad, kes hiljem teksti ette lugema hakkavad, teema on aga vaba. Autori arvutiekraanil toimuv kuvatakse osalejate jaoks suurele ekraanile ja nii saab igaüks jälgida kirjutaja mõtteprotsessi ja sulejooksu.»

Kindlaks on määratud ka autorite järjekord: kell 11 alustab Andrus Kivirähk, kell 12 Kadri Noormets, kell 13 Paavo Piik, kell 14 Kristiina Jalasto ning kell 15 Urmas Lennuk. Ainsana ei ole füüsiliselt kohal Kadri Noormets, kes viibib välismaal ning osaleb kirjutamises interneti vahendusel.

Juba valminud näidendi osi saab lugeda juba ka seinale välja panduna. Kogu teksti valmimise järel võetakse väike paus ning algusega kell 16.30 loevad täispikkuses näidendi ette Evelin Võigemast, Piret Kalda, Ursula Ratasepp, Helene Vannari, Kalju Orro, Tõnn Lamp ja Priit Pius. Lugemist juhendavad Paavo Piik ja Diana Leesalu.  

Avalik kirjutamine toimub Linnateatri Teatrisõprade klubis – kõik huvilised on oodatud sündmust pealt vaatama, mõistagi eeldusel, et seda tehakse hetkel kirjutava autori keskendumist häirimata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles