Hiinlased korraldavad Balti muusikafestivali

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti muusikute kontsertide reklaamplakatid Shanghai linnateatris.
Eesti muusikute kontsertide reklaamplakatid Shanghai linnateatris. Foto: Tiina Kaukvere

Hiina Esituskunstide Assotsiatsioon (China Association of Performing Arts) on võtnud nõuks tutvustada hiinlastele Baltimaid ja meie kultuuri. Järgmisel nädalal saab Hiinas alguse Baltimaade muusikafestival, kus osaleb kõige rohkem esinejaid  just Eestist. Kuues linnas (Tianjin, Peking, Xuzhou, Shanghai ja Guangzhou) annab kontserdi Eesti Filharmoonia Kammerkoor. Mitme Hiina suurlinna lavadel astuvad üles tšellokvartett C-JAM, muusik Rein Rannap ja käsikellade ansambel Arsis.

Leedust on esindatud näiteks folkansambel Jazz Island, kelle esituses kuulevad hiinlased ka Balti keti hümni «Ärgake, Baltimaad». Kokku osaleb festivalil umbes 200 esinejat.

Hiina Esituskunstide Assotsiatsiooni asepresident Pan Yan rääkis, et mullu tegi assotsiatsioon 13-päevase visiidi Baltimaadesse ja siis tekkiski idee korraldada muusikafestival.

Ehkki Pan Yan kinnitab esialgu, et festivali eesmärk on tugevdada kultuurisidemeid meie maade vahel, parandab ta end hiljem ja nendib, et tegemist on pigem jää murdmisega kahe nii erineva piirkonna vahel, ning möönab, et hiinlased Baltimaadest suurt midagi ei tea.

Muusikafestivalid on Hiinas väga populaarsed. Samuti paelub hiinlasi kõik välismaine ja uus. «Kuulajaskonna leidmine ei ole kunagi probleem,» väidab Pan Yan. Baltimaade festival toimub sügisese rahvusvahelise muusikafestivali raames, kuna Pan Yani sõnul on suurtele projektidele lihtsam tähelepanu tõmmata. «Inimesed, kes armastavad kunsti, ei hinda artisti selle järgi, kui väike või suur on riik, kust ta pärit on,» arvab Pan Yan.

Esinejate leidmisega tehti koostööd ka Eesti kultuuriministeeriumiga. Selleks et köita Hiina publikut, tuli esinema kutsuda rahvusvaheliselt tuntud tegijad, kelle esituses kohalikku folkloori siiski Hiinas enamasti ei kuule. Pan Yani hinnangul võib hiinlastel pärast esmast tutvustust tekkida ka sügavam huvi Eesti, Läti ja Leedu esituskunstide vastu.

Assotsiatsiooni asejuht Zhu Ke’ning kinnitas, et festivali on suuremates väljaannetes ja televisioonis juba aasta aega reklaamitud ja hiinlased on ootusärevil. Kuna kontserte toetab kultuuriministeerium, pole piletihinnad väga kõrged. Näiteks algavad Eesti Filharmoonia Kammerkoori Shanghai linnateatri kontserdi piletite hinnad 80 jüaanist ning küündivad 380 jüaanini (10–50 eurot). Rannapi esinemise eest küsitakse 80–180 jüaani (10–23 eurot). Shanghai linnateater, kes on ka üheks festivali põhikorraldajaks, eeldab, et kontserdid müüakse välja 70–100 protsendi ulatuses.  

Ka Eesti Kontsert ja kultuuriministeerium loodavad, et festivaliga pannakse alus pikemale koostööle. Juba uuel aastal on Eestisse oodata Hiina juhtivaid muusikakollektiive ning teada on, et 2015. aastal esinevad Hiinas Eesti Rahvusmeeskoor ja Estonian Dream Big Band.

Reisi korraldas Hiina välisministeerium, ajakirjaniku sõidukulud kattis toimetus.
 

Eesti muusikud Hiinas

•    Baltimaade muusikafestival toimub 25. oktoobrist 22. novembrini.

• Esinetakse Shanghai, Pekingi, Guangzhou, Hongkongi, Jinani ja Xuzhou kesksetes kontserdisaalides.

•    Eestist osalevad Eesti Filharmoonia Kammerkoor, käsikellade ansambel Arsis, tšellokvartett C-JAM ja soolopianist Rein Rannap.

• Eestlased annavad Hiinas kokku 20 kontserti.

•    Eesti Filharmoonia Kammerkoori 1. novembri kontsert Shanghais on Balti festivali peamine avasündmus. Ettekandele tulevad Arvo Pärdi «Solfeggio», «Magnificat», «Dopo la vittoria», «Nunc dimittis»; Cyrillus Kreegi «Maga, maga, Matsikene», «Nõmmelill», « Sirisege, sirbikesed!», Veljo Tormise «Jaanilaulude seeria». Lisaks ka Claude Debussy looming.

•    C-JAMi kontserdid teeb eriti huvitavaks tõik, et nende kontsertide lõpus tuleb lavale Hiina erhu-virtuooside kvartett, kellega C-JAM esitab nimeka hiina helilooja spetsiaalselt nendeks kontsertideks seatud eesti ja hiina muusikat.

•    Rein Rannap mängib eelkõige oma loomingut, kuid ettekandele tulevad ka Wolfgang Amadeus Mozart, Nikolai Rimski-Korsakovi, Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bachi teosed.

•    Arsise kavas on nii Johann Sebastian Bachi, Franz Schuberti jt heliloojate teoste töötlusi, kui ka eesti rahvalaule ja Tõnu Kõrvitsa loomingut.

•    Vahemaad festivalilinnade vahel, mida Eesti muusikutel tuleb läbida, on järgmised (kilomeetrite arv on iga linnapaari vahel): Peking 435 km Jinan 331 km  Xuzhou 623 km Shanghai 1480 km Guangzhou Xuzhou 1560 km Guangzhou Peking 714 km Xuzhou.

•    Eesti poolt on sündmuse eestvedajaks Eesti Kontsert, Hiina poolt China Association of Performing Arts ja Shanghai City Theatre. Samuti osalevad Leedu Rahvusfilharmoonia ja Latvijas Koncerti. Festivali toetab kultuuriministeerium. Kontserte kajastab Postimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles