Kristjan Randalu esineb Absolute Ensemble´iga Koreas

Hendrik Alla
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Randalu
Kristjan Randalu Foto: Kaupo Kikkas

21. oktoobril alustab pianist Kristjan Randalu Absolute Ensemble´i koosseisus tuuri «Absolute Korea» Lõuna-Koreas. Kuni 26. oktoobrini antakse viis kontserti. Solist on Korea-USA päritolu maailmanimega viiuldaja Sarah Chang, ansamblit juhatab Kristjan Järvi.    

Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali preemia äsjasele laureaadile Kristjan Randalule tähendab see taaskord pikema rahvusvahelise esinemisperioodi algust. Koreas antakse kontserte Daejeonis, Seoulis ja Busanis Eesti mõistes hiigelsuurtes saalides tuhandetele kuulajatele.

Algavale tuurile eelnes septembris tõsine proovitsükkel koos Sarah Changiga New Yorgis. Kuna Absolute Ensemble ühendab muusikuid üle maailma, oli just New York paik, kuhu oli interpreetidel kõige lihtsam koguneda.  

18-liikmeline Absolute Ensemble sündis 1993. aastal Kristjan Järvi algatusel, kes õppis toona Manhattan School of Music´us. Tänaseks on Absolute Ensemble pälvinud üle maailma tunnustust žanriüleste isikupäraste energiaküllaste kavade ja virtuoossete esitustega, millesse on kaasatud omas žanris absoluutsed tipud. New Yorgis tegutsevat ansamblit on korduvalt pärjatud rahvusvaheliste muusikaauhindadega, sh on nad olnud ka Grammy nominendid.    

Pianist Kristjan Randalu ja dirigent Kristjan Järvi teed ristusid kümmekond aastat tagasi New Yorgis. «Absolute Ensemble´i muusika tundus mulle põhimõtteliselt huvitavana, kuna suur rõhk oli rütmikal. Igal kaval on väga selge temaatiline liin. Kas siis muusikast lähtuv - näiteks möödunud aastal ilmunud plaat «Bach Re-Invented», mille salvestasime New Yorgis, või siis konkreetse riigi muusika lähtepunkt nagu praegune Korea projekt. Kava koosneb alati uuest, just selleks puhuks kirjutatud materjalist,» selgitab Randalu. 

Pianist kinnitab, et võimalus osaleda Absolute Ensemble´i töös on rikastav ja inspireeriv: «Ansamblis mängivad väga head muusikud. Klaveri roll selles muusikas on väga tihti enda kujundada ja sobitada. Muusikaline vabadus varieerub tugevalt sõltuvalt loo kontekstist.»

Korea järel siirdub pianist Euroopasse Tuneesia oudi-virtuoosi Dhafer Youssefi grupiga. Kavaga «Bird´s Requiem» antakse novembri jooksul seitse kontserti Belgias, Šveitsis ja Prantsusmaal, lisaks kaks kontserti ka detsembris.  

Absolute Ensemble kavaga «Absolute Korea» Lõuna-Koreas:
21. okt Daejeon Convention Center, Daejeon
23., 24. okt Sejong Center, Seoul
25. okt Dongdaemun Design Center, Seoul
26. okt Biff Theatre, Cinema Center, Busan

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles