Eesti filmidel oli edukas nädalalõpp

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Risttuules».
«Risttuules». Foto: Kaader filmist

Eesti mängufilmid võitsid nädalavahetusel mitu rahvusvaheliste festivalide auhinda.

A-kategooriasse kuuluval Varssavi festivalil sai Martti Helde film «Risttuules» oikumeenilise žürii preemia. «See film on kinematograafiline reekviem kõigile süütutele Ida-Euroopa inimestele, kes kannatasid või surid Nõukogude türannia tõttu. Me ei tohi unustada…» kõlas põhjendus.

«Risttuules» kuulus festivali 15-filmilisse põhivõistlusprogrammi. Grand prix võitis hiinlase Xin Yukuni film «Kirst mäe otsas».

Ilmar Raagi «Kertu» sai aga parima mängufilmi preemia Šveitsi festivalil «Kino, festival des films de Russie et d'ailleurs», jagades seda grusiini Levan Koguašvili filmiga «Pimekohtingud». Genfis ja Lausanne´is aset leidnud festivali eesmärk on endiste Nõukogude liiduvabariikide filmikunsti tutvustamine Šveitsi publikule.

«Kertul» on nüüd kokku juba kaheksa preemiat. Septembris sai see publikupreemia veel Poolas Koszalini linnas toimuval Euroopa filmide festivalil ja Atlantise nimelise auhinna USAs Colorados toimuval festivalil «Moondance».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles