Vene uudisteagentuur nimetab TV3 saadet paranoiliseks

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luganskis lehvib Vene lipp.
Luganskis lehvib Vene lipp. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa uudisteagentuur RIA Novosti küsib äsja eetris olnud TV3 telesaatest «Kui homme algaks sõda» ajendatuna, kellele selle väljatulek kasulik on.

Saates uurib Eesti Ekspressi ajakirjanik Krister Kivi, mis juhtub, kui üleöö tekib Eesti rahvale Venemaa poolt reaalne sõjaoht ja mida peaks sellisel juhul ette võtma tavaline Eesti inimene.

«Rahulik Tallinn, hirmutav Putin, kes sirutab oma käsi vaatajate poole. Valjult mürisevad helikopterid. Muuseumistendide ees seisev kindral, kes teatab, et Venemaal on plaan Eesti vallutada… Kellele on kasulik selline film, ja kas rahvas on nõus seda vastu võtma?» kirjutab RIA Novosti.

Saate mõte on agentuuri arvates üheselt mõistev: rõhutada, et Venemaa on Eesti vaenlane. «Kui oodata ebameeldivusi, siis ainult Venemaast. Ja vene keelt kõnelevad Eesti elanikud tegutsevad võimaliku sissetungi puhul samamoodi, nagu Luganski elanikud. Just seda Ida-Ukraina linna nimetatakse filmis. See tähendab, et kolmandikku elanikkonnast vaadeldakse «viienda kolonnina», kes tulistab eestlastele selga. Ometi ei maksa paanikasse sattuda, rahustab autor, abi tuleb Läänest. Aga seni on vaja end kangelaslikult tulistamisega kaitsta nii välimise kui sisemise vaenlase eest,» kirjeldab RIA Novosti selle sisu.

Agentuur nimetab saates esitatavaid mõttekäike paranoiliseks ja kinnitab, et see sobivat hästi kokku ka Eesti võimude tegevusega – nimelt on viimased võtnud kursi ühiskonna militariseerimisele ja hirmuõhkkonna tekitamisele.

«Kui homme algaks sõda» oli esimest korda eetris esmaspäeva õhtul. See kuulub populaarsesse teledokumentalistika sarja «Kolmedok».

Vaata filmi altpoolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles