Mirtel Pohla ja Inga Salurand lahkuvad teatrist NO99

Hendrik Alla
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inga Salurand ja Mirtel Pohla lahkuvad NO99st
Inga Salurand ja Mirtel Pohla lahkuvad NO99st Foto: PMO montaaž

Sel hooajal ei ole NO99 kooseisus enam seal pikka aega töötanud näitlejaid Mirtel Pohlat ega Inga Saluranda.

«2014. aasta kevadeks olin teatris järjest olnud kümme aastat, lisaks enne seda neli aastat Lavakunstikooli - kokku 14 aastat, mis on peaaegu pool minu elust,» ütles Pohla. «Alustava teatrina oli NO99 töögraafik tõesti intensiivne - nüüd tundus, et on aeg astuda sellest rütmist välja. Vaadata, kuidas aastaajad vahelduvad.»

Pohla rääkis, et uusi loomingulisi plaane praegu veel paika pandud ei ole. Sel suvel mängis ta kahes järgmisel aastal linastuvas mängufilmis - Veiko Õunpuu «Rouklis» ja Margus Paju lavastatud «Supilinna salaseltsis». Ühegi teise teatriga ta end praegu siduda ei kavatse, pigem vaadata, «kuhu kaunisse kohta elu mind kannab».

Salurand ütles, et tema lahkumine on seotud isklike põhjustega, ta tundis vajadust edasi liikuda. Hetkel on ta vabakutseline ja teiste teatritega end sidunud ei ole.

«Kuigi kõik olid NO99s väga erinevad inimesed, jõudsime trupiga mingitel hetkedel ikka haruldaste lavaliste koosolemisteni, koosloomiseni. Niisuguse loomingulise läheduseni, mis saabki tekkida ainult mitmeid aastaid VÕRDSELT koos mängides ja katsetades. Selle eest olen ma väga tänulik,» meenutas Pohla NO99s töötatud aastaid. «NO99s erinevate lavastajatega töötamine ja trupiga ringi reisimine on kindlasti mõjutanud mu maitset nii teatri, kui üldse kunsti osas, sest see, mida me Eestis teatri vahenditena käsitleme, on minu meelest sageli liiga piiratud.»

Salurand tänab teatrit seal veedetud aja eest ja ütleb, et see on andnud talle «ilusaid inimesi, põnevaid kogemusi».

N099t peavad kriitikud väga nõudlikuks teatriks nii vaimselt kui füüsiliselt. Kumbki näitleja ei soovinud pikemalt arutada, mida seal töötatud aeg neilt võttis. Pohla: «Ma ei mõtle sellest nii - kuna NOs olek on minu jaoks olnud teadlik otsus ja tahe ning üks oluline etapp minu elust, siis on sealolek mulle ainult andnud.» Salurand nentis vaid, et ei saanud küsimusest aru.

Tiit Ojasoo kommenteeris muutusi teatri trupis järgnevalt:
«Praegune NO99 trupi koosseis on juba pea aasta tagasi otsustatud koosseis, seega uudisest ei saa täna rääkida.Teater NO99 trupp muutub ja areneb. Üldiselt arvatakse, et iga seitsme aasta tagant võiks ametit vahetada - Eesti teatrimaastikul see päris nii ei käi ja ei peagi alati käima, aga muutused toimuvad siingi. NO99-s ollakse vaid vastastikuse kire ja üksteise kannustamise eeldusel - kui kirg jahtub või tähelepanu mujale suundub, astutakse kõrvale. Hea läbisaamine ja sõprus jätkub, elutee on käänuline ja toob sarnaselt mõtlevad inimesed jälle kokku.
Oluline on see, et kui trupp tahab nooreneda, peab ka vastutus kanduma noorte õlgadele. Mul on tegelikult väga hea meel, et teeneliste ja noorte vahekord on hetkel 4/6 - uued liikmed kas hävivad (ja hävitavad ka teatri) või tõestavad end. Noornäitleja Simeoni Sundja andis eelmisel nädalal 10 etendust - täitsa normaalne koormus ja vastutus!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles