Mahajäetud kinohoones elustub Stockhauseni «Tierkreis»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veevalaja
Veevalaja Foto: SCANPIX

Ansambel YXUS elustab oktoobris mahajäetud kinohoone «Helios» Stockhauseni tähtkujudega.

Eksperimentaalne kontserdisari «Stockhausen!» jätkub ainulaadse Anne Türnpu lavastatud muusikasündmusega, Karlheinz Stockhauseni teosega «Tierkreis». Tegemist on nii multimediaalse heliinstallatsiooni kui ka muusikalise väljanäitusega.  

«Tierkreis» (1974-75) on suure visionääri, Karlheinz Stockhauseni enamesitatud teoseid. Pealkiri, otsetõlkes «Loomaring», tähistab saksa keeles sodiaaki (ka algne zōdiakos kuklos tähendab vana-kreeka keeles «loomaringi»). Stockhausen on andnud «Tierkreisis» igale tähtkujule oma meloodia, mis kasutab oktavi kõiki pooltoone ning on inspireeritud sodiaagiga seotud taevakehadest ja jumalustest, samuti kaheteistkümnest inimkarakterist helilooja nägemuses.

Meloodiad tunduvad hämmastavalt lihtsad, mistõttu on teoses nähtud uuslihtsuse suuna teenäitajat - nagu Stockhausen ongi teerajajaks terve reale uuendustele moodsates kunstides. Näilise naiivsuse taga on Stockhausenile omased helikõrguste ja –kestuste täiuslikud matemaatilised mustrid. Teosest on väga erinevaid koosseisuversioone ja –seadeid. Üks «Tierkreisi» orkestriversioonidest oli viimane partituur, mille kallal helilooja töötas, täiendades seda siitilmast lahkumise eelõhtul. Kölni raekoja torni kellamäng esitab igal keskpäeval sodiaagikalendrile vastavat meloodiat Stockhauseni «Tierkreisist».

Eesti uue muusika kunagisest lipulaevast, NYYD Ensemble’st välja kasvanud YXUS esitab «Tierkreisi» vanalinnas (Sauna tn 7), mahajäetud kinohoone „Helios” kaheteistkümnes ruumis, üks ruum iga tähtkuju kohta, publik liigub ringi nagu näitusel. Instrumentaalversiooni kõlamise järel korraga kaheteistkümnes ruumis kõlab saalis tervikuna teose vokaalversioon Iris Oja ja Kadri-Ann Sumera ettekandel.

Sarja eelmine osa, aasta tagasi etendatud «Herbstmusik/Sügismuusika», vajas lisaetendusi ning kujunes kultuuriringkondades sündmuseks. Etendus oli muusikateatri aastapreemia nominent ning kaalukeeleks YXUSE äsjasele Kultuurkapitali preemiale muusikaelu rikastamise eest. Pärast «Sügismuusika» etendusi eelmisel sügisel leidus veel kuid hiljem kahetsejaid, et haruldane sündmus nägemata jäi. Ka «Tierkreisi» mängitakse vaid neli korda.

Stockhauseni suurim unistus oli, et muusika hõlmaks järjest rohkem ruumi meie maailmas ning oleks lõpuks kõikjal, kõikehõlmav. Selles võtmes on YXUS Ensemble kavandanud sarja järgmise teoste valiku: «Herbstmusik» , «Tierkreis«, «Mantra» ja «Helikopterikvartett».

Kino HELIOS (Sauna tn 7)
27. oktoober kell 19.00 ja 20.30
28. oktoober kell 19.00 ja 20.30

Karlheinz Stockhausen
TIERKREIS
YXUS Ensemble
Lavastajad Anne Türnpu, Eva Klemets
Kunstnik Kairi Mändla
Valgus Siim Reispass
Video Emer Värk

YXUS Ensemble’i, Teatri NO99 ja Eesti Kontserdi ühisprojekt
Esitajad:
Veevalaja: Eda Peäske (harf), Madis Vilgats (tuuba)
Kalad: Virgo Veldi (saksofon), Mart Soo (kitarr)
Jäär: Karin Sarv (vioola),  Ene Nael (klavessiin)
Sõnn: Leho Karin (tšello), Jaak Lutsoja (akordion)
Kaksikud: Aleksander Hännikäinen (oboe)  Tõnis Traksmann (oboe)
Vähk: Toomas Vavilov (klarnet),  Peep Lassmann (klaver)
Lõvi: Peeter Sarapuu (fagott)   Madis Metsamart (löökpillid)
Neitsi: Hendrik Kaljujärv (arvutid)

Kaalud:  Egert Leinsaar (viiul), Kirke Karja (klahvpillid)

Skorpion:  Mihkel Peäske (flööt), Jana Peäske (klahvpillid)

Ambur:  Eduard Akulin (tromboon), Anna Liisa Eller (kannel)

Kaljukits: Mati Lukk (kontrabass), Ulla Krigul (orel)

Vokaalterviku esitavad

Iris Oja (alt) ja Kadri Ann Sumera (klaver)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles