Postimees kajastab Eesti muusika ekspordi suurprojekti Hiinas

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Rannapi Šanghai kontserdi reklaam
Rein Rannapi Šanghai kontserdi reklaam Foto: Kuvatõmmis

Laupäeval, 25. oktoobril algab Eesti Filharmoonia Kammerkoori kontserdiga Pekingis, Rahvusraamatukogu Kunstikeskuses, esimene Balti Muusika Festival Hiinas. Eesti Kontserdi toel viibib Hiinas ekspordiprojekti kajastamas Postimehe ajakirjanik Heili Sibrits.

Festival  kestab 22. novembrini, selle kavas on silmapaistval kohal Eesti muusikute esinemised.  Osalevad Eesti Filharmoonia Kammerkoor, käsikellade ansambel Arsis, tšellokvartett C-JAM ja soolopianist Rein Rannap, kokku 20 kontserdiga Šanghai, Pekingi, Guangzhou, Hong Kongi, Jinani ja Xuzhou kesksetes kontserdisaalides. Mitu kollektiivi osaleb ka Lätist ja Leedust, aga nende etteasteid ei tule nii palju ka kahepeale kokku. Tegu on Eesti kultuuri teada olevalt ühe mahukama ja kõrgetasemelisema rahvusvahelise tutvustusega.

Eesti poolt on sündmuse algatajaks ning eestvedajaks Eesti Kontsert, Hiina poolt China Association of Performing Arts ja Shanghai City Theatre. Osalevad samuti Leedu Rahvusfilharmoonia ja Latvijas Koncerti. Festivali toetab Eesti Kultuuriministeerium.

Suurejooneline Eesti muusikute esitlus maailma ühel tähtsamal muusikaturul (hõlmatud on mitu Hiina suurimat linna) sai alguse Hiina kontserdikorraldajate delegatsiooni visiidist Eestisse eelmise aasta juulis Eesti Kontserdi kutsel. Kõik esinejad valiti tookordsetelt showcase’idelt, mis jätsid Hiina kolleegidele väga hea mulje Eesti interpreetide tasemest.

Festivali oluliseks eesmärgiks on ette valmistada Balti riikide ning Hiina muusikute ja kontserdikorraldajate edasist koostööd. C-JAM-i kontsertidel Hiinas osaleb kohalik erhude kvartett, koos esitatakse Hiina heliloojate poolt ühisansamblile seatud Eesti ja Hiina muusikat.

Järgmisel aastal toimuvad mitme Hiina juhtiva muusikakollektiivi esinemised Balti riikides. Jätkuvad ka Eesti muusikute visiidid Hiina: Eesti Kontsert kavandab 2015. aasta sügiseks Eesti Rahvusmeeskoori ja Estonian Dream Big Bandi kontserdireise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles