Aja Auk: Madonna – iseenda peremees

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui kerida ajaloolinti nüüd 22 aastat tagasi ja seisata see ühel 1992. oktoobri nädalal, leiame eest Madonna, kellel on käsil kibekiire töö. Tal pole üldse aega. Tormab siia, tormab sinna. Madonnal on üldiselt alati kibekiire töö käsil olnud, ta seostub mingis mõttes ju nais-yuppie’ga. Teab, mida tahab, ja ka seda, kuidas seda saada. Kuid nüüd on tal kohe eriti kiire. Tal on just ilmumas viies stuudioalbum «Erotica» ja raamat «Sex». Ta on just loonud ka omaenda plaadi- ja filmiproduktsioonifirma Maverick, mis neid välja annab.

Eks popstaar ole ikka kõigepealt ihaobjekt ja oma erinevate imagoloogiliste ilmumistega oli Madonna selle ihaobjekti kuidagi eriti liikuv versioon. Mingis mõttes siis alati eemal. Plaadi «Erotica» esimeseks, nimilooks on Madonna loonud endale aga mistress Dita nimelise karakteri. Mistress Dita on keegi 30ndate filmistaari järgi modelleeritud naisterahvas, kes annab sulle piitsa, lööb selja kirjuks. Ta on hõivanud võimupositsiooni.

Mavericki luues tegeleb Madonna sellesamaga – võimupositsiooni hõivamisega.

«Sex» on raamat, mille pildid tegi kuulus moefotograaf Steven Meisel ja filmiosa vana Warholi ajakirja Interview mees Fabien Baron. Pildid olid mustvalged ja mõeldud «täiskasvanutele». Madonna nimetas selle kohvilauaraamatuks. Noh, et rüüpad kohvi ja vaatad pilte Madonnast Helmut Newtoni stiilis šikis S/M-olukorras. Siis rüüpad jälle kohvi. Siis jälle vaatad.

Plaadifirma Warner, olles kuulnud Madonna plaanist sellise raamatuga lagedale tulla, pani asjale muidugi kiirusepiirangu peale. Öeldi, et lasteporno, seks loomadega ja religioossed viited on lubamatud. Madonna sõlmis küll lepingu, kuid tema juriidiline staatus peagi muutus – temast oli saanud plaadifirma Maverick ja iseenda boss ning ta võis teha, mida tahab. Metallkarbis raamatut müüdi juba ilmumispäeval vaatamata krõbedale hinnale 150 000 eksemplari ning sellest sai kõige nõutum läbimüüdud raamat üldse. Võrdluseks olgu öeldud, et «Eroticat» müüdi avanädalal vaid 167 000 eksemplari.

Mõned pidasid seda vapraks postfeministlikuks steitmendiks, teised aga totruseks. Paavst Johannes Paulusele ka eriti ei meeldinud ja Indias kavatseti raamat panna keelatud, obstsöönsete raamatute nimekirja. Pealtnägijate sõnul oli see müügil ka omaaegses Pärnu maantee Rahva Raamatus, kus siis seda käidi vaatamas ja uurimas nagu imeasja. Kas see kellelgi siin Eestimaal ka praegu vahel külaliste tulekuks sümboolse kapitali tõstmiseks toidulauale sätitakse, pole teada.

«Erotical» ei läinud ka ehk nii hästi kui Madonna varasematel plaatidel, läbimüük jäi kesisemaks. Kriitikud hindasid tööd ja selle sisu, mis tegeles tabudega, nagu näiteks geiõiguslus või aids. On ka öeldud, et «Erotica» on mingis mõttes Madonna kõige alahinnatum plaat, et ei saanud päriselt teenitud tähelepanu.

Plaadifirma Maverick kohta niipalju, et see polnud päriselt Madonna oma, vaid tehtud Time Warneriga koos. Selle kõige edukaimaks artistiks osutus Kanada lauljatari Alanis Morrisette’i album «Jagged Little Pill». Mavericki all möllas (täpsemalt oldi nende USA esindajad) ka eestlaste suur lemmik Prodigy. Nullindate alguses hakkas plaadifirma tegevus minema allamäge ja Madonna sai oma osaluse Time Warnerile maha müüdud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles