Ivar Heinmaa filmitud sõjafilm võitis auhinna

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria sõjas võitlev snaiper.
Süüria sõjas võitlev snaiper. Foto: Ivar Heinmaa

Eesti operaatori Ivar Heinmaa üles võetud Soome teledokumentaalfilm «Süüria sõja pale» («Kasvot Syyrian sodalle») võitis Euroopa parima päevakajalisi teemasid süvitsi puudutava teleprogrammi auhinna, mida annab välja festival Prix Europa.

Tegu on Euroopa suurima meediafestivaliga, mis valib maailmajao parimaid tele-, raadio- ja online-meedia teoseid.

«Suurepärased, hiilgavad liikuvad pildid ja fotod. Väga liigutav ja mõjuv loojutustamise viis. Selline on žürii üldine arvamus. Põhimõtteline, lihtne ja täielikult veenev idee on tõeline saavutus. Maailm ei vaata, aga üks inimene vaatab. Ja nii saamegi tõsise, kriitilise ja ausa käsitluse teemast, mida muidu kiputakse unustama,» kõlas žürii põhjendus.

Berliinis aset leidnud auhinnatseremoonial tänas filmi üks režissööre Ari Lehikoinen eraldi ka Ivar Heinmaad. Ta pühendas filmi kõigile neile ajakirjanikele, kes on Süüria sõjas tapetud ja röövitud.

Heinmaa ise on Postimehele öelnud, et Süüria kuulub tema kõige ohtlikumate lähetuste hulka.  «Süüria on seal kusagil kolmas-neljas. Esimene on Tšetšeenia, teine-kolmas Bosnia või Kongo,» tõdes ligemale sada korda erinevates sõdades või kriisikolletes filminud operaator.

Soome rahvusringhäälingus Yle valminud «Süüria sõja pale» režissöörid on Ari Lehikoinen ja Vesa Toijonen. Film räägib Soome rindefotograafi Niklas Meltio silmade kaudu Süüria sõja koledustest. Kaamera järgneb talle otse sõja keskpunkti.

ETV näitas «Süüria sõja palet» jaanuaris.

Soomekeelset filmi vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles