Elisa hakkab digiraamatuid laenutama

Hendrik Alla
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutirakendus Elisa Raamat
Nutirakendus Elisa Raamat Foto: Kuvatõmmis

Elisa tõi turule uue Eesti sisuteenuse, mis lubab eestikeelseid e-raamatuid lugeda nutiseadmetest.

Teenus annab piiramatu võimaluse lugeda e-raamatuid 8.99 eurose kuumakse eest. Hetkel on virtuaalraamatukogus üle tuhande eestikeelse raamatu. «Meie fookus on just eestikeelsed raamatud,» ütles Elisa juhatuse liige Andrus Hiiepuu. «Raamatute arv kogu aeg kasvab.»

Elisa Raamatu koostööpartneri Eesti Digiraamatute Keskuse (EDRK) juhatuse liige Ain Lausmaa sõnul moodustab lõviosa Elisa e-raamatutest eestikeelne ja tõlkeilukirjandus. «Kuulsamatest nimedest kuuluvad autorite ringi Andrus Kivirähk, Indrek Hargla, Stieg Larsson ja Sofi Oksanen,» tõi Ain Lausmaa näiteid. «Lisaks pakub Elisa e-raamat mitmeid tuntud raamatusarju nagu Petrone Prindi «Minu sarja» ning «Varraku ajaviiteromaani» raamatud. Järjest suureneb ka lasteraamatute ja koolides kohustusliku kirjavara valik.» Ain Lausmaa rääkis lisaks, et Elisa Raamat aitab leida nii autoritel kui kirjastajatel uusi lugejaid, kes on ehk paberraamatutest jäänud tänu kasvavale online-meedia tarbimisharjumusele eemale.

Eesti Kirjastajate Liidu juhatuse liikme ja Varraku juhatuse esimehe Priit Maide sõnul on sellised e-lahendused uus väljakutse, millega kaasa minna. «Näeme, et praeguseid käibenumbreid annab e-raamatute müügiga veelgi tõsta ning lugemisvõimalusi oluliselt laiendada.» Kirjastus Varrak omab täna Eestis 40 protsenti e-raamatute turust.

Teenus on rakendusevormis nii Androidile kui iOSile. Hiiepuu sõnul katab see 99 protsenti Eesti nutiseadmete turust.  

Selle teenuse kasutamiseks ei pea olema Elisa klient, seda saavad kasutada nii EMT kui Tele 2 kliendid ja ka väljaspool Eestit elavad inimesed. Liituda saavad kõik, piisab ka wifi-ühendusest. Rakendust saab kasutada ka netiühenduses olemata, näiteks lennukis. Oma virtuaalsesse raamaturiiulisse saab panna kuni üheksa raamatut, mida ilma andmeside ühenduseta lubada saab.

Kui inimene kasutab mitut seadet, näiteks telefoni ja tahvelarvutit, siis saab ta virtuaalse järjehoidja abil lugemist jätkata just selles seadmes, mis parasjagu käepärast. Samas ei saa teenust kasutada arvutis veebilehitseja kaudu. Windows Phone'i omanikud peavad Elisa Raamatust nagu ka paljudest teistest kodumaistest sisu- ja mugavusteenustest suu puhtaks pühkima. «See on reaalsus: kui platvorm moodustab vaid protsendi turust, pole mõtet arendada, sest rakenduste loomine on väga kallis tegevus,» nentis Hiiepuu. Ta ei välistanud, et kunagi võiks midagi tekkida ka Windows Phone'ile aga ilmselt saab see siis olema HTML5 lahendus. Siis saaks raamatuid ka veebilehitseja kaudu laenutada ja lugeda.

Praegu on turul versioon 1.0. See ei võimalda veel rakenduse siseselt raamatu kohta märkmeid teha. Puudub sotsiaalse lugemise funktsionaalsus, mis lubaks loetut sõpradele soovitada. Puudub ka integreeritus sõnaraamatute ja veebientsüklopeediatega, nagu pakub näiteks Amazoni populaarne e-raamatuplatvorm Kindle. Hiiepuu kinnitas, et arendusplaanis on palju ideid, mida kavatsetakse rakendata uutes versioonides.

Androidi kasutajad saavad rakenduse siit, iOSile aga siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles