Arvustus: sinustki võib saada morsk

Hendrik Alla
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wallace’it (Justin Long) ootab ees uus ja huvitav elu.
Wallace’it (Justin Long) ootab ees uus ja huvitav elu. Foto: Kaader filmist

Kanada kõnnumaal elab üks intelligentne, võib-olla liigagi intelligentne härrasmees, kes nooruses läbi elatud katastroofi mõjul on kindlalt veendunud, et planeedi Maa ülim eluvorm on morsk. Kihvadega mereimetaja.

«Kihv» («Tusk») on koomiline õudusfilm, mis räägib peaasjalikult sellest, milliseid jäledusi võib internetist leida. Idee leidis Kevin Smith Twitterist ja film põhineb väidetavalt tõestisündinud lool. Lisaks kassipiltidele koosneb suur osa internetist ju sellest, kuidas mõne tobukese või paksukese üle karjas anonüümselt ilgutakse. Film on nagu karmakarussell, tegelane, kes teiste üle ilkumisega raha kokku ajab, satub nüüd selle telje teise otsa.

Justin Long mängib internetiraadio Not See Party (esimene Nazi Party nali tuleb juba algusminutitel) toimetajat Wallace’it, kes on pühendunud kõikvõimalikele netis leiduvatele veidrustele ja õnnetukeste mõnitamisele. Ülbe, küüniline ja sisemiselt ebakindel tüüp, vastikud vurrud näos. Himu uue maitsetu skandaali järele viibki ta kokku eelmainitud härrasmehe Howard Howe’iga (Michael Parks).

Tasub tähele panna nimede sümboolikat: Wallace on nagu walrus (ingl k «morsk») ja Howe’i nimi kõlab kui sellesama morsa haukuv häälitsus, mida filmis küllalt kuuleb.

Lugu on lihtne nagu muinasjutt ja süžee jookseb mööda õudusfilmiklišee rööpaid. Pole sedasorti jubedus, kus ekraanilt tulvava ketšupilaine ees silmad peaks sulgema, aga võikalt moonutatud inimkeha näidatakse küll.

Parksi osatäitmine paneb filmi esimeses pooles Longile pikalt ära, aga teises pooles – noh, sellises seisus on raske korralikult näidelda. Siis saab filmi staariks Johnny Depp, kes mängib alkoholiprobleemiga Kanada ekspolitseinikku. Väga paksude värvidega mängib, ja ega teda filmi põhiliini mõttes eriti vaja ei olegi, aga muidu saaks niigi mõõduka pikkusega (102 minutit) lugu ruttu otsa.

Ja just siis, kui tekib tunne, et nüüd saab lugu otsa ja moraal selge, kostitab Smith vaatajat ühe eriti võimsa ja ootamatu stseeniga. Ei julge selle kohta midagi öelda, kardan üllatust rikkuda, aga minu silmis oli tegu filmi naelaga.

«Kihv»

Režissöör Kevin Smith

USA 2014

Alates 24. oktoobrist Tallinna, Tartu, Pärnu ja Narva kinodes

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles