Arhitektide Liidu aastanäitusel saab näha lennukaid visioone lasteaiakeskkonnast

Hendrik Alla
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teispäeval avab Disaini- ja Arhitektuurigaleriis uksed Eesti Arhitektide Liidu aastanäitus pealkirjaga «Mängiv inimene. Kaheksa visiooni lasteaedade arhitektuurist», kus kaheksa arhitektidest koosnevat tiimi on välja pakkunud oma nägemused arendavast ja loomingulisest lasteaiakeskkonnast. Näitus jääb avatuks 16. novembrini.

«Seekordsele aastanäitusele kutsutud osalejate ülesanne oli esile tuua laste kasvukeskkonna kõige olulisemad ruumilised kvaliteedid, pöörates seejuures tähelepanu lapse arengu toetamisele ning meeldejääva ja köitva ruumi loomisele,» selgitas näituse kuraator Karin Tõugu. «Iga esitletud projekt on omanäoline ja kannab endas arhitektide isikupärast käekirja. Näitusel esitatud maketid on põnev materjal arhitektuurihuvilisele publikule lähedalt uurimiseks.»

«Tänapäeva lasteaed peab olema koht, mis tundub 25 aasta pärast oma lapsepõlve meenutavale kunagisele lasteaialapsele igati kohane ettevalmistus tema täiskasvanueluks. Tulevikulasteaed peab olemas olema juba täna,» lisas näituse teine kuraator Kadri Klementi. «Lennukad visioonid ei tähenda tingimata midagi teostamatut. Nagu selgus avamisele eelnenud vestluses lasteaia töötajatega, on kõik esitletud ideed ka praktikas kasutatavad ning annavad seejuures hea võimaluse diskussiooniks lastele disainitud keskkonna üle.»

Näitusel on oma nägemused välja pannud kaheksa arhitektide tiimi: Hanno Grossschmidt, Mark Grimitliht, Tomomi Hayashi (HGA), Mirko Traks, Henn Runnel, Karin Bachmann (KINO Maastikuarhitektid), Mari Rass, Larissa Kondina, Ott Alver, Alvin Järving, Kaidi Põder (Arhitekt Must), Maarja Kask, Ralf Lõoke, Helin Kukk (SALTO), Vahur Sova, Andres Kull (Teigar Sova Arhitektid), Margit Argus, Margit Aule, Mae Köömnemägi, Liisa Valdmann (KAOS Arhitektid), Joel Kopli, Koit Ojaliiv, Juhan Rohtla, Eik Hermann (KUU Arhitektid) ning Katrin Koov, Kalle Komissarov, Eve Komp ja Grete Veskiväli.

Eesti Arhitektide Liidu aastanäitus on avatud Arhitektuuri- ja Disainigaleriis, aadressil Pärnu mnt 6, esmaspäevast-pühapäevani kell 12.00-18.00.

Ekskursioonid kuraatoritega toimuvad laupäeval, 1. novembril, kell 12.00 ja kolmapäeval, 12. novembril, kell 17,30, registeerimine ingridk@arhliit.ee.

Näituse jaoks spetsiaalselt loodud kataloogis on ülevaade kõigi kaheksa osaleja projektidest, intervjuu lasteaia Väike Päike töötajatega ning filosoof Eik Hermanni essee mängu teemal. Ühtlasi saadab näitust graafilise disaineri Epp Õlekõrre loodud visuaalne identiteet igaühe kujutluste ruumis tegutsevate aktiivsete tegelastega, kes on jõudnud nii plakatile, kataloogi lehekülgedele kui ka näitusesaali seintele illustratsiooniks.

Näituse valmimist toetavad Kultuurkapital, Kultuuriministeerium, Tallinna Ettevõtlusamet, Tartu linn, Pärnu linn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles