Venemaal tulevad Lennart Merile pühendatud kultuuriõhtud

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennart Meri (tagaplaanil) filmi «Veelinnurahvas» võtetel.
Lennart Meri (tagaplaanil) filmi «Veelinnurahvas» võtetel. Foto: Tõnu Seilenthali erakogu

Moskvas on novembris ja detsembris Lennart Merile pühendatud kultuuriprogramm, mille raames avatakse näitus tema filmirännakutest soome-ugri rahvaste juurde ja näidatakse ka neil ekspeditsioonidel üles võetud filme.

2012. aastal Ungaris toimunud soome-ugri 6. maailmakongressiks valminud näituse «Veelinnurahvas. Lennart Meri filmirännakud 1969–1988» venekeelset varianti on Fenno-Ugria Asutuse teatel varem eksponeeritud vaid paar päeva, kui see oli üleval Komimaal Sõktõvkaris tegutsevas Venemaa soome-ugri kultuurikeskuses ja seal enneaegselt maha võeti.

Soome-ugri kultuurikeskus loobus toona ka edasiste väljapanekute korraldamisest Venemaal, põhjendades, et see on liiga sünge alatooniga ega vasta seal levinud kujutluspildile soome-ugri rahvastest.

Moskvas avatakse näitus 14. novembril Vitali Vulfi nimelises raamatukogus, kus on kavas ka Lennart Meri film «Šamaan» ja Jaak Lõhmuse film «Tantsud linnuteele», mis keskendub just nondelesamadele rännakutele. 28. novembril näidatakse samas Meri filme «Veelinnurahvas» ja «Linnutee tuuled» ja 12. detsembril «Kaleva hääli» ja «Toorumi poegi». Samal päeval suletakse ka näitus.

Eriprogrammi korraldajateks on Eesti suursaatkond Venemaal, Moskva Eisensteini keskuse fond ja Vulfi-nimeline raamatukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles