Värsket teaduskirjandust TLÜ kirjastuselt

Kultuuritoimetus
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Novembris ja detsembris ilmub TLÜ kirjastuse väljaandel neli olulist teksti eesti keeles.

Prantsuse filosoofi Jean-François Lyotard'i "Postmodernsusest lastele", Mirjam Lepikulti tõlkes ja Rein Raua põhjaliku sissejuhatusega. Tegu on Lyotard'i, postmodernsuse tuntuima defineerija esimese eestindusega, mis on ühtlasi hea sissejuhatus Lyotard'i filosoofiasse, kus leiavad käsitlemist kõik tema peamised teemad. Ilmub TLÜ Kirjastuse sarjas Bibliotheca Controversiarum novembris.

«Mis on filosoofia?«, Gilles Deleuze'i ja Felix Guattari neljas ja viimane mahukam ühisprojekt. Maksiimiga «filosoofia on kontseptide loomine» määratlevad autorid uurimisobjekti kõigepealt negatiivselt, eitades filosoofiat kui tõeotsingut, arutlemiskunsti, loogika laiendust jms, ning seejärel positiivselt, kõrvutades filosoofiat teaduse ja kunstiga ning näidates, kuidas kõiki kolme ühendab vastuseis kaosele. Raamat on kirjutatud n-ö praktikute vaatepunktist ning üritab minna kaugemale tavalisest subjektiivse-objektiivse jaotusest (kunst vs teadus), näidates, et nii filosoofia, teaduse kui kunsti tegemises on oma subjektiivne ja objektiivne poolus. Raamatu on tõlkinud Anti Saar, järelsõna kirjutanud Eik Hermann. Ilmub TLÜ Kirjastuse sarjas Gigantum Humeris novembris.

Distsipliinidevahelisi barjääre lõhkuv Jesper Hoffmeyeri «Biosemiootika» on esimene biosemiootikat põhjalikult tutvustav raamat eesti keeles. Taanlasest autor Jesper Hoffmeyer on semiootilise bioloogia tippteadlasi maailmas. Autor rõhutab oma teosega elu enese rolli looduse kujunemisel eri tasanditel – isendi arengus ja evolutsioonis, rakkudes ja ökosüsteemides. Raamatu on tõlkinud Ehte Puhang, sissejuhatuse on kirjutanud Tartu Ülikooli biosemiootika professor Kalevi Kull. Ilmub TLÜ Kirjastuse sarjas Gigantum Humeris detsembri alguses.

Raamatus «Sissejuhatus ikonograafiasse: Piltide sisulise tõlgendamise võimalusi» annavad Andrea Gottdang ja Frank Büttner sisuka sissejuhatuse nii ajaloolise kui kaasaegse pildikeele ikonograafiasse. Teisiti öeldes õpetavad nad, kuidas pilte «lugeda» ja nende tähendusi mõista. «Sissejuhatus ikonograafiasse» püüab süsteemselt hõlmata kunsti ikonograafiat varakristlusest 20. sajandini. Raamat annab hea ülevaate ikonograafia uurimise ajaloost, kristliku ja ilmaliku ikonograafia põhimõistetest ja tähtsamatest allikatest. Tõlkinud Mari Tarvas, ilmub TLÜ Kirjastuse sarjas Gigantum Humeris novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles