Noorema põlvkonna tippskulptori seeria neljas näitus

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skultptuurigrupp Tallinna Linnagaleriis toimunud näituselt "Draama on sinu peas II"
Skultptuurigrupp Tallinna Linnagaleriis toimunud näituselt "Draama on sinu peas II" Foto: Alan Proosa

Temnikova & Kasela galerii avatakse noorema generatsiooni ühe silmapaistvaima skulptori  Edith Karlsoni  isikunäituse „Draama on sinu peas: ära vaata maha“ avamisele. Eelnevalt on kunstnik näidanud Temnikova & Kasela galeriis töid koostöös Kris Lemsaluga valminud näitusel “Koos olemine”(2012

Karlsoni uus näitus on järjeks kunstniku 2013. aastal toimunud isikunäitustele „Draama on sinu peas II“ Tallinna Linnagaleriis ja „Draama on sinu peas III“ Hobusepea galeriis. Mõlemad näitused jätkasid liini, mis algas näitusega „Draama on sinu peas I“, mida eksponeeriti 2011. aastal Tallinnas toimunund Stalkeri festivali raames ja 2012. aastal Berliinis.

Sarja neljanda osana demonstreerib käesolev isikunäitus kunstniku soovimatust öelda lahti viimased kolm aastat tegeletud „draama“ temaatikast. Kõigepealt oli Berliini draama – installatsioon, mis sümboliseeris kunstniku eemaldumist varasemate näituste lõbusamatest teemadest, mis tihti sisaldasid loomaskulptuure. Ainus vihje varasematele, peale ülikooli teostatud, näitustele oli musta koera skulptuur jälgimas palju tumedamat installatsiooni: industriaalne konstruktsioon toetamas demonteeritud inimest - tema organid eemaldatud, veri voolamas ja aju avatud, moodustades kokku küünilise esitluse draama bioloogilisest konstruktsioonist. Teine näitus esitles kipsi valatud lastesuuruste kummituste armeed, mis näitasid korraga nii lapsepõlvehirmu kui ka täiskasvanu ängistusi, markeerides hetke Karlsoni elus pärast 30ndat sünnipäeva. Kolmas näitus oli ulatuslikum installatsioon, mis näitas teadlikult vähem määratletud etappi, avades teid vähem ettemääratud draamadeni või siis alludes sellele mis saabub järgmiseks. Eksponeeritud olid mitmed esemed märkimisväärselt vähem ühtekuuluvas asetuses. Ennast peeglist jälgiv dinosaurus suust väljuva verejoaga; kipsiga kaetud keldripõrand; murtud kaeltega keraamilised haned; nende kõrval üksik kummituse skulptuur Karlsoni eelmiselt näituselt, seekord spreivärviga tehtud smailinägu eelnevalt tühjal näol. Viimast näitust saatis kunstniku enda kirjutatud ühelauseline pressitekst – „Ja siis nad ütlesid: „Mõtle positiivselt!““

Kui esimese kahe „draamaga“ realiseerusid enda keha ja seejärel sellega seotud hirmude avastus, siis seeria kolmas näitus tutvustas välist elementi – „nemad“ kes juhendavad kunstnikku „mõtlema positiivselt“. Võttes nõu arvesse oli näitus teadlikult ülioptimistlik, alludes kunstnikule peale sunnitud eelmise näituse eduka vastuvõtuga kaasnenud survele. Kuid kui see oli katse publiku meelt lahutada, siis pressiteatega paljastas kunstnik irooniat millega ta väljendas oma järeleandlikkust.

Lisapealkirjaga „Ära vaata maha“ on uus näitus taas tõend sellest, et kunstnik meelega kaasab väljaspoolsete jõudude survet oma mõtetes ja tööprotsessis, tegeledes sõprade nõuannete, eneseabi mantra või olukorra survega olukorraga nagu probleemidega – ehk nagu draamadega.

Näituse avamine 30. oktoobril kell 18.00

Näitus jääb avatuks kuni 5.detsembrini galerii lahtioleku aegadel, K-L 15.00-19.00, või ettehelistamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles