Bill Frisell esmakordselt Eestis!

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Frisell
Bill Frisell Foto: Kuvatõmmis

Bill Frisell kuulub nende eriliste jazzmuusikute hulka, keda Jazzkaar on pikki aastaid soovinud esinema kutsuda ja nüüd see on õnnestunud. Bill Frisell annab kontserdi kavaga “Guitar In The Space Age”  31. oktoobril kell 19 Vene Kultuurikeskuses. See on kitarristi noorusaegade ehk kosmoseajastu algusaastate muusika, 60-ndad tõid palju uusi lootusi inimkonnale viies inimese kosmosesse ja Kuule. 

Grammy pälvinud kitarristi on Ameerika jazzikriitikud valinud korduvalt aastakümne jazzkitarristiks nr. 1.  Tänu uue plaadi “Guitar In The Age Space” esitlusturneele Euroopas osutus lõpuks võimalikuks Friselli esinemine Eestis. Maestrol on selja taga juba hulk kontserte Kesk- ja Lõuna-Euroopas. Neljapäevane kontsert on Belgias ja sealt jõuab kvartett reedel Tallinnasse. Turnee viimane kontsert on 16. novembril Londoni kuulsas Barbican Hall'is ligi 3000 kuulaja ees.

"Kitarrimäng on minu jaoks lustimäng, puhas rõõm, kuid see pole teadlik valik", nendib Frisell. "Ma olen tegelikult tagasihoidlik ja uje ning ei kipu lendu tõusma või tantsima. Kuid erinevad tunded on minu sees olemas ja leiavad väljundi minu mängus. See ongi minu reaalne maailm, kus saan öelda ja teha kõike mida tahan," märkis Bill Frisell.

Friselli muusika ei tunne piire, ta armastab ühtviisi nii folki, bluusi, rokki, jazzi kui ka klassikat. Ta on üks maailma loovamaid kitarriste, alati avatud uuele. Legendi epohhi loov pedaali-tehnika on olnud eeskujuks paljudele. Ta on tämbrite, akordtehnika ja meloodiameister. Frisell oli esimesi instrumentaliste, kes hakkas mängima popmuusikat jazzansambliga, mõtestades temaatilist materjali sisukalt kogu loo vältel.  Samas on Frisell mänginud üsna keerulist kammerlikku jazzi, olnud ECM-i plaadifirma üks ikoone, salvestades seal erinevate artistidega 25 heliplaati. Ka Friselli enda nimelisi heliplaate on üle veerandsaja.  

Seekordne kava koosneb valdavalt 50.-60. aastate kantri-, bluesgrass ja bluusmuusikast. Meister  kinnitab, et pärast ligi pool sajandit kestnud kitarri mängimist, tahtsis ta esitada noorusaegade lemmikkitarristide muusikat, mis teda omal ajal üldse kitarri juurde tõi. Friselliga ühinevad ta head sõbrad, ammused kaaslased Greg Leisz (pedal- steel- ja elektrikitarr), Tony Scherr (kontrabass, basskitarr) ja Kenny Wollesen (trummid, vibrafon). Muusika on lihtne ja elurõõmus, kuid kitarrisõbrad leiavad kontserdilt ja plaadilt kindlasti hulgaliselt ainult Frisellile omaseid finesse. Plaadil ja kontserdil on tore valik kitarriklassika meistritelt nagu Duane Eddy, Chet Atkins, Chuck Berry, the Beach Boys, The Kinks jt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles