Kantsler Paavo Nõgene: kultuurikoostöö Hiinaga edeneb jõudsalt

Hendrik Alla
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Nõgene ja Ding Wei
Paavo Nõgene ja Ding Wei Foto: Kultuuriministeerium

 3. novembril kohtus kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene Hiina kultuuriministeeriumi aseminister Ding Weiga, kellega lepiti kokku edasistes Eesti-Hiina kultuurikoostöö projektides.

«Kohtumine Hiina kultuuriministeeriumi aseministriga kujunes väga meeldivaks ja sisuliseks. Hiina poolt on väga suur toetus ja soov teha Eestiga kultuurisuhete vallas koostööd. Balti Muusika Festival Hiinas on näidanud väga head taset ja hiinlased soovivad, et selline kultuurivahetus toimuks ka järgmistel aastatel,» ütles kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene. «Hiina kultuuriministeerium on valmis osutama igakülgset diplomaatilist abi suhete loomisel kohalike ja Eesti muusikaprofessionaalide ja agentuuride vahel. Juba järgmisel aastal oodatakse meie kollektiive taas Pekingi ja Shanghai kultuurifestivalidele. Kohtumisel räägiti ka ERSO, Rahvusooper Estonia, RAMi ja Teatri Vanemuine võimalikest esinemistest Hiinas» märkis Nõgene.

Kantsler kutsus üles Hiinat kiirelt areneva filmitööstuse koostööle Eestiga. «Tutvustasin aseministrile Eesti kui euroopaliku võttepaiga potentsiaali ning Hiina pool peab seda väga oluliseks kasvavaks sektoriks, mille koostööle Eestiga soovib ministeerium igakülgselt kaasa aidata. Paljud Hiina filmid on toodetud Euroopas ja Eestis filmimise võimalust soovitakse kindlasti kasutada, viies taas omavahel kokku professionaalid kahest riigist,» märkis Nõgene.

Samuti näidati kohtumisel üles vastastikust huvi Eesti ja Hiina telekanalite koostööks ning üksteise filmide ja seriaalide linastamiseks, tutvustades läbi meediakanalite mõlema riigi kultuuri.

Kantsler Paavo Nõgene esitas kohtumisel aseministrile Eesti Kontserdi poolse kutse saata Tartusse popkooride peole 4-5 hiina noortekoori, võimalusel koos ühe Hiina popstaariga. «Popkooride peol õpetataks eestlastele selgeks üks hiinakeelne laul, mida saaks koos 5000 eestlasega koos laulda ja esitada. Peo ülekandmiseks saab luua ühise, Hiina CCTV ja Eesti vahelise telesilla,» täpsustas Nõgene. Hiina pool avaldas soovi selle kutse vastu võtta juba 2015. aastal.

Lisaks kinnitati soovi arendada turismi läbi kultuuriprisma. Kantsler Nõgene tegi kohtumisel ettepaneku Hiina aseministrile, et edastataks ettepanek oma kolleegile Air China lennuühenduse avamiseks Tallinnaga, mis aitaks kaasa nii turismi kui kultuurisuhete edendamisele.

Hiina aseminister kutsus üles, et tänasel kohtumisel kokkulepitud ei jääks vaid paberile, vaid realiseeruks ühise pikaajalise koostööna kultuuriprofessionaalide ja ministeeriumite vahel.

Kultuuriministeeriumi delegatsioon eesotsas Paavo Nõgenega viibib Hiinas visiidil kuni 5. novembrini. Homme, 4. novembril külastab delegatsioon Hiina Kesktelevisiooni CCTV ja osaleb Balti Muusika Festivali kontsertidel.

21 aastat tagasi, 1993. aastal allkirjastati Pekingis Eesti Vabariigi Valitsuse ja Hiina Rahvavabariigi valitsuse vaheline kultuuri-, haridus- ja teadusalase koostöö leping, mis on raamdokumendiks Eesti-Hiina kultuurivahetuse korraldamisel. Esimene kultuurivahetusprogramm Eesti ja Hiina vahel sõlmiti 1998. aastal. Praegu kehtib 2013. aastal sõlmitud koostööprogramm. Koostööd on tehtud nii kirjanduse valdkonnas kui ka kunstinäituste ja kontsertide korraldamisel. Lähiaastatel on plaanis arendada tihedamat koostööd filmilevi osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles