Kuidas Eesti režissöörid «Lottet» teeksid

Mart Juur
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Juur
Mart Juur Foto: SCANPIX

Katrin Maimik ja Andres Maimik, «Lotte ja kirsitubakas»: teekonnal Lõunamaale tekib Pipol suhe onu Klausiga. Pipol tuleb otsustada, kas suhe vanema mehega on vaid vahepala naiseks kujunemise kurvilisel teel või on tegemist elu esimese päris armastusega.

Veiko Õunpuu, «Free Range. Ballaad Leiutajateküla heakskiitmisest»: ajalehest vallandatud Bruno ütleb Lotte vanematele, mis ta vastikutest väikekodanlastest arvab. Lotte isa ja ema joovad ennast täis ning loobivad vastastikku süüdistusi. Purjus Bruno tantsib hipsterite korteripeol ansambli The Smiths laulu saatel.

Jaan Toomik, «Maastik mitme kuukiviga»: draama keskealisest leiutajast, kes elab pealtnäha õnnelikku elu naise ja tütrega. Tegelikult on nende suhe tupikus. Mees tõmbleb ringi kõigi endiste ja praeguste suhete vahel (jänes Sohvi, siga Helmi, kärbes Jaak), teadmata täpselt, mida nendega peale hakata.

Ilmar Raag, «Lotte Pariisis»: Leiutajatekülast pärit koeraplikal avaneb võimalus teha tööd Pariisi kesklinnas, hooldades suitsiidikalduvustega kõikide lindude vanaema Sigrunit. Üksildase suurilmadaami ja provintsihooldaja suhe kasvab üle inimlikuks sidemeks, mis annab mõtte edasiseks eluks.

Sulev Keedus, «Susumu ja somnambuul»: sõja jalust põgenenud Leiutajatekülla on paigale jäänud ainult karu Eduard. Siin on ta nüüd silmitsi iseenda painete ja küla hõivanud Nõukogude sõduritega. Hirm karu ees sunnib sõdureid põgenema unenägudesse. Taeva, maa ja vee piiril seistes heitlevad nad reaalsuse ja ulma, elu ja surma vahel. Majakasse varjunud kärbes Susumu püüab okupante toetada, õpetades neile judot, kuid temagi ei suuda tuua tasakaalu Nõukogude sõdurite vankuma löönud maailmas.

Kaljo Kiisk, «Lotte ja hullumeelsus»: Teise maailmasõja lõpu eel marsib Leiutajatekülla sisse erikomando, et loomad likvideerida. Kuid gestaapo on saanud anonüümkirja teatega, et Leiutajatekülas varjab end vaenlase agent. Ohvitser Windischil tuleb mitmesaja looma seast loetud päevadega leida simulant. Algab kassi-hiire mäng.

Manfred Vainokivi, «Elu on lill»: südamlik filminovell kahe vanameistri Janno Põldma ja Heiki Ernitsa kohtumisest Merivälja pansionaadis, mille käigus maalitakse ja fotografeeritakse akt noorukesest koeraplikast. 70-aastane Andrus Kivirähk laulab laulu «Kui su hing on noor».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles