PBK tahab osta riigi tehtud saateid

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BMA strateegilise arengu direktori Ginta Krivma hinnangul on vajalik Venemaa seisukohtade edastamine, et intelligentsed televaatajad Balti riikides saaksid ise oma arvamuse kujundada.
BMA strateegilise arengu direktori Ginta Krivma hinnangul on vajalik Venemaa seisukohtade edastamine, et intelligentsed televaatajad Balti riikides saaksid ise oma arvamuse kujundada. Foto: Sander Ilvest

Konkurents venekeelse telepubliku inforuumi pärast jõudis uuele tasemele, kui Baltic Media Alliance Estonia (BMA) tegevjuht Irina Kozõrenko käis välja värske idee – selle asemel et luua uus venekeelne telekanal, võiks sama raha eest sisu toota ning valminud programmi siis Pervõi Baltiiski Kanalile (PBK) müüa.

Baltimaades on PBKd korduvalt kritiseeritud venemeelse ja kallutud sisu edastamise tõttu. Eelmisel aastal peatas Leedu kohus kolmeks kuuks PBK Venemaal toodetud saadete edastamise Leedu territooriumil, sest saates «Inimene ja seadus» eitati nõukogude võimu kuritegusid Leedus.

«Kui mõni telekanal suletakse, kas siis selle pärast sõda lõpeb?» kommenteeris PBK vastu suunatud kriitikat BMA strateegilise arengu direktor Ginta Krivma. «Ma väärtustan kõrgelt vabadust [Balti] riikides. Kui meie kõrval on suur ja tugev naaber, siis on väga oluline teada, mida nad teevad ja mida nad ise selle kohta räägivad.»

Ta lisas, et televaatajad on intelligentsed inimesed, kes suudavad erinevaid vaatenurki hinnata ja nii oma seisukoha leida.

Riias tegutseva Ida-Euroopa Poliitikate Uuringute Keskuse tegevjuht Andis Kudors ütles Postimehe erilehes Riigikaitse.ee, et mõnes mõttes on PBK ja NTV siinkandis ohtlikumad kui Kremli-meelne telekanal RT, sest nende sihtrühm on Balti riikide venekeelne elanikkond. Eestis ja Lätis planeeritakse luua kohaliku venekeelse publiku tarvis seepärast eraldi riiklik kanal.

«Meie teeme PBKs programmi nii, et olla venekeelse elanikkonna seas populaarseim kanal. Kui Eesti riik arvab, et on vaja veel midagi pakkuda, siis meie kanalil on lojaalsed vaatajad,» ütles Kozõrenko.

Krivma hinnangul on kanali loomine üks asi, aga sellele vaatajate leidmine hoopis teine. Uuringud näitavad, et PBK-l on vaatajad olemas. «Kui panna sisu sinna, kus vaatajad on olemas, kulutataks maksumaksjate raha arukal moel,» lisas Krivma.

Kozõrenko sõnul ei ole see ametlik ettepanek riigile, aga selline sisuloome oleks hea lahendus. Rahvusringhäälinguga ei ole BMA selles osas kontakti võtnud.



Kommentaar

Mart Luik

ERRi nõukogu liige

Uuest kanalist mõeldakse kui propagandavahendist, mida see minu nägemuses ei ole. Nõukogu on seisukohal, et loodav kanal oleks ajakirjanduslikus mõttes sellistest kammitsatest vaba. Kuna Kreml on Venemaal kõik meediakanalid oma kontrolli alla võtnud, siis aitab ka sellest, kui sa annad võimaluse rääkida, kuidas asjad tegelikult on. PBK ettepanek ei ole tõsiseltvõetav. Kindlasti ei ole Eesti huvides otseselt Kremli kontrolli all olevasse [ega ka ühtegi teise kommertskanalisse] hakata sisu tootma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles