Ugala uuslavastus räägib illusioonidest elus ja teatris

Kultuuritoimetus
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Illusionistid» Ugalas
«Illusionistid» Ugalas Foto: Heigo Teder

Ugalas esietendub 15. novembril kell 17.00 soome-rootsi näitekirjaniku Bengt Ahlforsi komöödia «Illusionistid».

Helge alatooniga südamliku loo elust ja teatrist lavastab Janek Vadi, kunstnikuna teeb kaasa Marion Undusk. Laval näeb Peeter Jürgensit, Marika Palmi ja lavastaja Janek Vadit ennast.

«Illusionistid» on vaimuka dialoogi ning värvikate karakteritega komöödia, kus ühes väikeses korteris kohtuvad noor näitekirjanik Charlotta ja vananev näitleja Kasimir. Kuigi viimane on otsustanud näitlemisega lõpparve teha, pakub Charlotta talle enda kirjutatud näidendis suurrolli – Kasimir peab selles mängima Jumalat. Ilma jaatava vastuseta pole Charlotta nõus korterist lahkuma. Käivitub kirglik ja ennastsalgav duell, kus põrkuvad noore näitekirjaniku naiivne usk teatrikunsti ja vana näitleja küünilisus.

Janek Vadi jaoks on see teine lavastus, varasemalt on ta lavastanud Ugala teatris David Mamet näidendi «Ameerika piison». Vadi hindab Ahlforsi «Illusionistide» puhul eelkõige seda, et see on äärmiselt eluterve huumoriga kirjutatud lugu sõprusest, armastusest, petmisest ja andeksandmisest. «Näidend räägib eelkõige vajadusest elusa ning vahetu suhtlemise järele. Tundub, et just seda viimast jääb meil natuke vajaka,» lisas Vadi.

Väärika rollipagasiga näitlejat Kasimiri kehastab Ugala lavastuses Peeter Jürgens. Tänavu oma 75. sünnipäeva tähistanud Jürgens on igati võrreldav Kasimiriga oma rollide arvu poolest – tema nimel on Ugala teatris üle 150 rolli. Näidendi autor Bengt Ahlfors kirjeldab Kasimiri tegelast nii: «Ilmselt on selles tegelaskujus midagi, mis võimaldab vananevatel meesnäitlejatel ennast ära tunda. Ja kui mitte ennast, siis vähemalt oma kolleege.»

Novembris esietenduvat Ugala uuslavastust «Illusionistid» näeb lisaks Ugala teatrile ka 25. novembril Tallinnas KUMU auditooriumis ning 6. detsembril Vanemuise väikeses majas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles