Rekordarvu esilinastustega PÖFF hoogustab regiooni filmitööstust

Kultuuritoimetus
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÖFFi avapressikonverents 2014
PÖFFi avapressikonverents 2014 Foto: PÖFF

Pimedate Ööde filmifestival tutvustas rekordarvu esilinastusi toovat 18. festivali. Ümmarguselt 650 linastuvat filmi rohkem kui 70 riigist näidatakse lisaks Tallinnale ka Viimsis, Tartus, Pärnus, Narvas ja Jõhvis. Festivali fookuses on Poola film ja kinokunst. Lisaks filmiprogrammile koondab PÖFF Tallinnasse ka rahvusvahelise filmitööstuse.

«PÖFFi tõstmine maailma 15 olulisema filmifestivali hulka näitab, kuhu me 18 aastaga jõudnud oleme ning kuhu edasi liigume. Seetõttu avanes meile esmakordselt võimalus PÖFFi rahvusvahelisse võistlusprogrammi valida filme ilma temaatiliste ja geograafiliste piiranguteta,» rääkis festivali direktor Tiina Lokk. Ühtlasi väljendub uus statuut kaudselt ka esilinastuvate filmide jätkuvas kasvus – PÖFFil näeb kümmet rahvusvahelist ja üheksat Euroopa täispikka esilinastust.

Esmakordselt annab PÖFF välja eraldi festivali ajakirja, mis pakub lugejatele sissevaate kogu festivali köögipoolele ning kust saab tervikliku ülevaate kogu programmist ja festivali ajal toimuvast. Ajakiri jõuab müüki kõikidesse PÖFFi info- ja piletikeskustesse ning Apollo raamatupoodidesse 7. novembril ning maksab kaks eurot.

«Koos fookusriigi Poola filmidega tulevad Eestisse ka säravad Poola filminimed eri põlvkondadest. Näiteks saabub Tallinnasse tänavuse festivali avafilmi «Varssavi 44» lavastaja Jan Komasa. PÖFFi külastab ka üks kuulsamaid Poola filmilavastajaid Krzysztof Zanussi,» kinnitas Lokk. Festivalile on oodata ka Rootsi filminäitlejat Mikael Persbrandti, kes esitleb siin filme «Päästmine» ja «Keegi, keda sa armastad», samuti USA-Prantsuse näitlejat Isaach De Bankoléd, kes mängib peaosa filmis «Miraaž». Lisaks filmidele ja kohtumistele väliskülalistega saavad festivalimelu osalised nautida veel kontserte, näitusi, loenguid, vestlusringe, gurmee-elamusi ja palju muud põnevat.

Rahvusvaheline kaastootmisturg Baltic Event toimub PÖFFi raames 2002. aastast ning on Põhjamaade ja Kesk-Euroopa üks suurimaid. «Selle aja jooksul oleme erinevates alaprogrammides esitlenud enam kui 400 projekti, mis on jõudnud filmidena lisaks tavapärasele kinolevile ka näiteks Cannes'i, Berliini, San Sebastiani, Karlovy Vary, Sundance'i, Toronto ning loomulikult PÖFFi võistlusprogrammidesse,» selgitas Baltic Eventi tegevjuht Marge Liiske.

Liiske sõnul on filmiturud oma olemuselt filmimaailma tulevikutalentide avastamise kohaks, kus üks ühele toimuvate kohtumiste käigus saavad kokku rahastajad ning keskmiselt kolme aasta pärast linale jõudvate teoste loojad. «Tänavu on valikus projektid režissööridelt, kelle eelnevad filmid on osalenud mitmete suurte filmifestivalide võistlusprogrammides,» kinnitas Liiske.

PÖFFi filmitööstuse programmi Industry@Tallinn eesmärgiks on tutvustada Eestit ning kogu Kirde-Euroopa regiooni atraktiivse, kuid seni veel avastamata võttepaiga ning eriefektide ja heliloomingu koostööpartnerina.  24. - 28. novembrini kestev programm toob Nordic hotell Forumisse  tänavuse filmiaasta kuumemad teemad ja maailma filmitööstuse tipptegijad Hollywoodi suurstuudiotest Aasia filmimagnaatideni.

«Näiteks ülimenukasse USA koostöövõimalusi tutvustavasse paneeli on oodata Hollywoodi stuudio Lionsgate ning mitmeid tippstaare koondava ICM Partnersi esindajaid. Eesti ja Korea tippkiirusel startinud filmikoostöö tugevdamiseks saabuvad Tallinnasse näiteks Ida-Aasia ühe suurima meediakorporatsiooni Showbox tippjuhid,» kinnitas Industry direktor Sten-Kristian Saluveer. «Festivalide päeval» diskuteerivad tippfestivalide nagu Locarno ja San Sebastian juhid uutest suundadest filminduses ning digilevi vallas uuritakse võimalusi Eesti filmide jõudmiseks maailma suurimatesse digilaenutustesse.

PÖFFi põhiprogrammi kõrval kuuluvad festivali juurde traditsiooniliselt kolm alafestivali: rahvusvaheline lühifilmide festival Sleepwalkers, animafilmide festival Animated Dreams ning noorte- ja lastefilmide festival Just Film. Iga alafestival koondab võistlusprogrammidesse valdkonna hinnatud filmid.

PÖFFi põhiprogrammi piletid jõuavad festivali info- ja piletikeskustesse Tallinnas Solarise keskuses, Coca-Cola Plazas, Viimsi kino infopunktis, Pärnu Apollos, Tartu Kaubamajas ning kõikides Piletilevi müügipunktides üle Eesti ja internetis eelmüüki alates 7. novembrist. Toetajapileteid saab osta juba 6. novembrist, mil ka kogu filmiprogramm PÖFFi kodulehele www.2014.poff.ee üles pannakse. Festivali ajal müüakse pileteid ka kõikides linastuskohtades.

Rahvusvaheline Produtsentide Liitude Föderatsioon FIAPF kinnitas Tallinna Pimedate Ööde filmifestivali alates 2014. aastast temaatiliselt ja geograafiliselt piiramata võistlusprogrammi koostamise õigusega festivalide hulka. Kokku on sellise õigusega festivale maailmas 15. Euroopa Liidu põhja- ja idaosa mõjukaim filmifestival toimub 14.-30. november.

2013. aastal maailma juhtiva pangandus- ja rahandusajakiri The Banker poolt Eesti parimaks pangaks tunnistatud Nordea on pikka aega pühendunult kultuurimaastikku edendanud. Tänavu 15 maailma olulisema filmifestivali hulka nimetatud PÖFFi toetab Nordea peasponsorina neljandat aastat. Nordea on peatoetajaks veel Pärdi Päevadele ja Tallinn Music Weeki festivalile.  Lisaks on pank «Viis tärni» kultuuriportaali eestvedaja Facebookis ja veebis, kus Nordea toob ekspertide abiga esile pigem peavoolu varju jäävaid kultuurisündmusi, mis väärivad rohkem tähelepanu.  Alates tänavu maist kannab Eesti moodsaim kontserdisaal Nordea kontserdimaja nime.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles