Rahvusraamatukogus saab näha põnevaid piibleid

Kultuuritoimetus
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

7. novembril kell 16 avab Rahvusraamatukogu peadirektor Janne Andresoo harulduste kogu näitusesaalis väljapaneku «Kaunid piiblid Enn Jaanisoo kogust».

Tähistamaks 275 aasta möödumist esimese eestikeelse piibli ilmumisest, eksponeerib kollektsionäär, raamatuhuviline ja köitekunsti austaja Enn Jaanisoo piibleid ning teisi religioosse sisuga väljaandeid oma kogust.

Näituse pärlid on kaunid Suured Piiblid, sh. 1939. aastal Kirjastusühisuses «Loodus» välja antud suureformaadiline nn Dore Piibel, ainus eestikeelne piibel, kus on ilmunud prantsuse kunstniku Gustave Dore graafika.

Eksponeeritakse ka esimesi eestikeelseid piibleid ja teisi vanemaid kirikuraamatuid ning osa Jaanisoo Eesti aja- ja kultuurilooliste raamatute kogust, milles on nii täis- kui ka poolnahkköiteid. Näitust ilmestavad Gustave Dore, Julius Schnorr von Garolsfeldi, Eduard Wiiralti ja Uno Roosvalti graafika ning illustratsioonid.

Näituse koostasid Tiia Eikholm, Külli Grünbach-Sein ja Enn Jaanisoo, kujundas Tiia Eikholm. Näitus jääb avatuks 19. detsembrini.

Selle aasta jaanuaris eksponeeriti Rahvusraamatukogus Eesti nahakunstnike autoriköited Enn Jaanisoo erakogust. Eestikeelse piibli ilmumise 275. tähtpäevale oli pühendatud ka mais toimunud ajalooliste piiblite väljapanek Jaan Paruski kogust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles