Tallinna trammid valmivad Hispaanias

, Sevilla trammi- tehase direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antonio Iglesias
Sevilla trammitehase direktor
Antonio Iglesias Sevilla trammitehase direktor Foto: Erakogu

Buenos dias, amigos! Hola, Estonia! Hola Tallinn! Tervitused siit kuuma Hispaania päikese alt! Ja naturalmente kõige südamlikumad õnnesoovid tänase kena ja rahuliku San Pompolona päeva puhul!

Kirjutan Teile oma haciendast ja vabandan, et pole saanud paari viimase nädala jooksul Teie murelikele kirjadele ega ärevatele telefonikõnedele vastust anda.  Aga võin rõõmuga kinnitada, et Teie trammidega on kõik kõige parimas korras – Jumal tänatud! Trammidega on kõik täiesti bueno absolumente! Teie trammid saavad olema tõelised meistriteosed, mida käivad vaatamas ja kadestamas ümberkaudsete linnade, nagu Riia, Peterburi ja Oslo inimesed!

Kallis senjoor magistrato don Edgariito Savisaar, teil ei ole vaja mulle iga päev keset ööd helistada, nagu oleks teid hammustanud hispaania kärbes! Rahunege, amigos, ja tundke elust rõõmu! Uued trammid saavad kindlasti valmis täpselt tähtajaks, kui mitte kohe manjana, siis lähiajal kindlasti!

Kohe kui siesta peetud,  lähevad trammivabriku insenerid ja töölised töö juurde ja hakkavad tramme tegema, ehkki nemad parema meelega puhkaksid pisut kauem, sest pole nali palaval ajal rauakolakatega mässata just nagu toreadoorid vihaste härgadega!

Saage aru, et tõelise Hispaania trammi tegemine on tõeline kunst, mis nõuab inspiratsiooni ja kirge! Hispaania tramm on tõeline meistriteos! Kunstiteos, mis valmib saja-aastaste traditsioonide toel, just samamoodi nagu kuulus Hispaania kitarr, Hispaania saabas, Hispaania juust ja Hispaania vein!

Esimese tõelise hispaania trammi tegi meister Don Rodrigues, kes 1834. aastal täiustas 1126 aastal Sevillas tehtud mauride alabastrist tahutud trammi Toledo terasest korstnaga ja kiiluga. Tõeline Hispaania tramm on nagu vahe Toledo mõõk! Tõeline Hispaania tramm on nagu flamenco, kastanjettide klõbin, välkuv pilk punahuulelise kaunitari sügavmustadest silmadest, täiskuu Granada katuste kohal, lainete murdumine vastu Gibraltari kaljusid... ole, mi corason, si alguna vez, quieres volver, ahí estaré, en ese lugar, donde te hice mujer.... manjana buenito!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles