Pissiv poiss ja katkenud jõhvid ehk kuidas Eesti mehed hiinlased kuumaks kütsid

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuulen läbi muusika kahtlaselt tuttavat häält, mis ei peaks siin kõlama – kas tõesti midagi voolab? Keeran pead ja näen, et üks iste minust eemal seisab väike poiss püksid pisut allapoole lastud ning soristab pudelisse, mida ema õiges kohas hoiab. Minu ja hoolitseva ema vahel on veel umbes viiese  poisi isa, kelle pilk on lavale suunatud nii, nagu mitte midagi erilist poleks juhtumas. 

Nojah, miks ka mitte, istume ju esimese reas paremas servas, nii et peale minu ning meie taga istuva perekonna ei näe seda vahejuhtumit keegi. Ju on laval möllavad C-JAMi poisid nii köitvad,  et ema ei taha poja pissihäda tõttu kontserti katkestada.

Pekingi PLA Military kontserdisaal on esmaspäeva õhtul pea sajaprotsendiliselt täis, vaid mõned üksikud kohad on rõdul vabad. Publik on jahedas saalis üsna kirju, popplaulude töötlusi tšellokvarteti esituses on tulnud kuulama nii väikeste lastega pered kui ka pensioniealised paarid. Näib, et originaalmaterjali tundmine või õigemini mittetundmine ei sega kedagi, sest C-JAM kütab publiku ühtlaselt kuumaks ning paneb publiku, sealhulgas nii vanapaari kui nende selja taga istunud Hiina noore kaunitari vajalikul hetkel rokk-kontserdile omaselt rütmi kaasa plaksutama.

Kontsertkava teise poole esimesed kaks lugu esitab C-JAM aga ühiselt Erhude kvartetiga, ette kantakse Hiina heliloojate poolt ühisansamblile seatud Eesti ja Hiina muusikat. Ei saa öelda, et Eesti-Hiina miksi vastuvõtt oleks erinenud kuidagi Freddie Mercury «Bohemian Rhapsody» või ka näiteks Robbie Williamsi «Supreme’ile» kaasaelamisest. Publik kuulas ühtemoodi tähelepanelikult ning tänas iga loo lõpus esinejaid tulise aplausiga.

Harjumatult katkestas kontserdi tervikliku rütmi esinemispaiga juhtkonna soov lugude vahel jagada saalitulnutele infot Eestist, aga sellest C-JAM end häirida ei lasknud.

Energiat ja lusti jätkus Eesti meestel kõvasti. Sellest, et anti endast maksimum, kõnelesid kontserdi lõpus tšellopoognate katkenud jõhvid ning aina laiem naeratus Pärt Tarvase, Margus Uue, Tõnu Jõesaare ja Levi-Danel Mägila näos.

Kuigi C-JAMi kontserdile ei järgnenud nii tugevat saginat kui Rein Rannapi Pekingi esinemise lõpus, jätkus autogrammide kui ka plaatide soovijaid. Seega leidis C-JAM Hiinast endale hulganisti uusi fänne ning nende kontsert-tuuri avapauku saab pidada igati õnnestunuks.

Esmaspäeva õhtul Pekingi PLA Military kontserdisaalis esinenud tšellokvartett oli viimane Eesti kollektiiv, kes startis Pekingist, et anda Balti muusikafestivali raames Hiina eri linnades kontsert.

Rein Rannap on oma tuuriga tänaseks jõudnud Shanghaisse, kus teisipäeva õhtul  esineb ta sealses linnateatris ning tal on ees ootamas veel kontsert Guangzhous. Esmaspäeval pani meeleoluka kontserdiga Hongkongis oma kontsert-tuurile punkti käsikellade ansambel Arsis. Lõppenud on tuur ka Eesti Filharmoonia kammerkooril,  kes nüüdseks on juba kodus Eestis.

C-JAMi kontsert 10. novembril Pekingis PLA Military Music Hallis

* Reisi toetab Eesti Kontsert

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles